Luni , 13 Noiembrie 2017

Festival culinar pe gustul zălăuanilor

 Şorici, cârnați, jumări, caltaboș, maioș, coaste la grătar, pulpă umplută, gulaș, ciorbe, friptură la cuptor cu sosuri, ciolan la grătar, tochitură moldovenească, tocănițe ardelenești - sunt doar câteva dintre preparatele din care au putut gusta zălăuanii la acest sfârşit de săptămână, în parcarea din spatele Primăriei municipiului Zalău.  

Primarul municipiului Zalău a fost cel care, oficial, a dat startul acestui festival vineri, la ora 14.00. „Este un festival inedit, nu s-a mai întâmplat aşa ceva la Zalău. Dorinţa noastră este să permanentizăm acest festival, să-l facem în fiecare an. Am vrut să reînviem obiceiurile culinare ale poporului român, de aceea am adus bucătari din toate zonele ţării. Însă, ceea ce este important e că participă la festival câţiva câştigători de la MasterChef. Mâncărurile pe care le gătesc ei sunt de top” a precizat Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

 

Din partea Asociaţiei Culturale Euro-Est Alternativ a fost acordată o diplomă primarului Ionel Ciunt pentru susţinerea evenimentului de la Zalău. „Acordăm, în premieră la Zalău, prima medalie de onoare care se numeşte „Tradiţia Culinară” şi dumneavoastră sunteţi primul din ţară care primeşte această medalie. Vor primi şi alţii de acum înainte, depinde cât de mult se vor implica în organizarea unor astfel de evenimente”, a precizat Radu Zărnescu, preşedintele Organizaţiei Profesionale Euro Top din România, cel care i-a acordat distincţia primarului municipiului Zalău, Ionel Ciunt.

Maeştrii bucătari s-au aflat pe parcursul celor trei zile în mijlocul zălăuanilor şi i-au surprins prin diversitatea preparatelor. „I-am surprins pe zălăuani prin foarte multe reţete. Noi suntem nişte susţinători ai bucătăriei tradiţionale. La astfel de evenimente noi promovăm cât putem de mult tot ce înseamnă bucătăria autentică românească. Au fost preparate, iar publicul a putut degusta mâncăruri cu gust de Moldova, Ardeal, Muntenia, Banat. Noi am încercat prin acest eveniment să punem în valoare şi diferenţele care există în bucătăria românească”, a precizat Radu Zărnescu.

„Am avut o foarte mare diversitate de preparate deoarece sunt prezenţi bucătari din toate zonele ţării. Este o călătorie şi o iniţiere în tainele bucătăriilor tradiţionale şi regionale, în ideea de a ne bucura împreună de această experienţă”, a completat Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.

Prima ediţie a „Festivalului Național Tradiții și Obiceiuri Românești la Zalău – Cânt și joc pe plai străbun” a avut loc în zilele de 9, 10, 11 şi 12 noiembrie 2017, în organizarea Primăriei Municipiului Zalău, care, împreună cu Chef Adrian Szucs și Asociația Culturală Euro Est Alternativ, a adus acest festival în municipiul Zalău. Este vorba despre o producție Masters of Flames Culinary Division România, cu participarea filialelor ACEEA Mureș, Cluj, București, Arad, Iași și Brașov.

Prima ediție a evenimentului şi-a propus să îmbine degustările de produse tradiționale românești din preparate de porc (șorici, cârnați, jumări, caltaboș, maioș, coaste la grătar, pulpă umplută, gulaș, ciorbe, friptură la cuptor cu sosuri, ciolan la grătar, tochitură moldovenească, tocănițe ardelenești), gătite de Maeștrii Artei Culinare – Adrian Szucs-Mahete, Gianny Bănuță, Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, în acordurile Fanfarei „Promenada” a Casei Municipale de Cultură Zalău, cu momente artistice din spectacolele muzical-coregrafice susținute de ansambluri folclorice și artiști sălăjeni, dar și din alte județe și cu expoziția de obiecte tradiționale culinare.

 

În acelaşi timp, pe scena din spatele primăriei au urcat artişti sălăjeni, dar şi din afara judeţului, în cadrul spectacolului muzical-coregrafic „Cânt și Joc pe Plai Străbun”, susținut de ansambluri folclorice din județele Sibiu, Mureș, Arad, Cluj, Maramureș, Sălaj (Ansamblul Folcloric „Columna” și Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum”) şi mulţi alţi artişti. 

Comentariile celorlalți

coco pe 14.11.2017 la 12:07
N-o dar maestrul Groza no venit cu ceva reteta de caltabos de pe vremea lui Decebal nu asta din Maeamures,ca nu stim care istorici au gasit aceste retete,poate are si carnetule membru de partid psd a lui DECEBAL.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
26 Septembrie 2018
Citeşte mai mult