Luni , 1 Aprilie 2019

Fermierii sălăjeni, încurajați să se asocieze

Aproape 250 de fermieri și producători agricoli din județul Sălaj vor beneficia de servicii de consiliere și sprijin în întocmirea planurilor de afaceri necesare înființării a opt cooperative agricole, în cadrul proiectului AGRICOOP - "Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării firmelor asociative în sectorul agricol", derulat prin Programul Național de Dezvoltarea Rurală 2014-2020, de către Egis România S.A.

 

În acest context, vineri, 29 martie, la Centrul de Cercetări Biologice de la Jibou a avut loc o conferință județeană, în cadrul căreia fermierilor din județ li s-a explicat importanța asocierii pentru dezvoltarea activității lor.

„Principalele nevoi ale producătorilor agricoli din județul Sălaj sunt accesul la informații și tehnologie, prezență pe piață, dezvoltarea infrastructurii, infuzia de capital, stabilizarea veniturilor, nevoi la care poate răspunde în mare măsură înființarea de forme asociative precum cooperativele agricole și grupurile de producători. Prin intermediul acestora, producătorii locali dobândesc o forță mai mare la negociere, avantaj comercial pe piață, posibilitatea de a accesa mai ușot fonduri europene și, respectiv, beneficii fiscale în temediul legii”, a explicat Adina Dabu, manager proiect Regiunea Nord-Vest Egis România.

 

Având în vedere specificiul acestei părți a țării, principalele zone cu potențial pentru dezvoltarea de forme asociative în agricultură sunt zona Pericei, cu producțiile de ceapă, zona Hida, cu arbuști, zona Băbeni-Sărmășag-Sălățig, cu producții de struguri de masă ori zonele din centrul și nord-vestul județului, dominate de creșterea animalelor.

La nivel național, proiectul are în vedere oferirea de servicii de consultanță către 10.000 de producători agricoli, cu scopul înființării a 350 de cooperative agricole, din care minim opt grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
19 Octombrie 2019
Citeşte mai mult