Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 9 Februarie , 2017

Ferme de elită în Sălaj

de Cioban Smaranda

Crescătorii de ovine vor primi mai mulţi bani de la Uniunea Europeană dacă exploataţiile fac parte dintre fermele de elită.

Controlul oficial al performanţelor este un prim pas în creşterea numărului de exploataţii şi al efectivului de animale. Un demers în acest sens a fost iniţiat de Asociaţia Ovis Sălaj, ce are printre obiectivele pe termen lung înfiinţarea unor ferme de elită şi a unor ferme de reproducţie pentru ovine.

Înfiinţată în urmă cu aproximativ zece ani, Asociaţia Ovis Sălaj are ca obiective principale reprezentarea intereselor crescătorilor de ovine din Sălaj. Astfel, la nivelul judeţului Sălaj există 1.200 de exploataţii, care au în jur de 300.000 de capete de ovine, după cum precizează preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj, Nicolae Ţap. „În cadrul judeţului avem în jur de 300 de mii de capete. Pentru o bună conlucrare cu fermierii am fost nevoiţi să facem o asociaţie pentru ca fermierii să fie reprezentaţi atât pe plan local, cât şi pe plan naţional. Aceste 300.000 de capete sunt la 1.200 de exploataţii, ferme, din care 80 la sută este la asociaţia pe care astăzi o conducem. În cadrul asociaţiei, avem o lucrare numită controlul oficial al producţiei. De trei ani încoace am reluat controlul respectiv. Am început acum doi ani cu şapte mii de capete, anul trecut am avut vreo 69 de mii de capete”, a declarat Nicolae Ţap.

Unul dintre obiectivele prioritare ale Asociaţiei Ovis este controlul oficial al performanţelor. În această privinţă, Ioan Cherecheş enumeră principalele beneficii ale controlului oficial al performanţelor în special în ceea ce priveşte prolificitatea. În plus, ca urmare a acestui control, crescătorii de ovine ar putea obţine mai mulţi bani din subvenţii, în cazul în care se clasează printre primele exploataţii din ţară din punct de vedere al performanţelor. „Deja se conturează mai multe exploataţii, mai mulţi crescători, cu o anumită performanţă. În perioada următoare, produşii din aceste exploataţii vor putea fi valorificaţi cu certificat de origine şi productivitate. Mai mult decât atât, performanţele care s-au obţinut în majoritatea exploataţiilor din Sălaj vor fi promovate spre vârful piramidei ameliorării. În urma unei ierarhizări care se va face la nivel de ţară, urmează să apară aceste performanţe pentru a putea face acele ferme de elită care la ora actuală în România nu există, ferme de reproducţie care la ora actuală nu există, şi să ne dezvoltăm fermele actuale de înmulţire şi ferme de producţie”, a precizat specialistul în zootehnie ing. Ioan Cherecheş.

În 2016, la nivelul judeţului Sălaj, controlul oficial al performanţelor s-a realizat în peste 369 de exploataţii. Potrivit afirmaţiilor inginerului Ioan Cherecheş, în anul 2017 se va face control pe lapte, iar dacă sunt solicitări şi pe lână.

În urma performanţelor obţinute, producătorii vor primi certificate de origine şi productivitate pe baza cărora vor putea valorifica mult mai bine produsele obţinute, atât pe piaţa internă, cât şi în alte ţări ale Uniunii Europene.