Marţi , 5 Noiembrie 2019

Fără focare de pestă porcină în Sălaj

Potrivit actelor de stingere emise de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, începând cu data 1 noiembrie s-au închis toate focarele de Pestă Porcină Africană la porc domestic existente la nivel judeţean, diagnosticate în exploataţii din localităţile Ip, Cosniciu de Jos, Zăuan, Giurtelecu Şimleului şi Uileacu Şimleului. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Prefecturii Sălaj, care au mai precizat că tot din prima zi a lunii noiembrie îşi încetează aplicabilitatea planurile de măsuri de combatere a pestei pentru cele cinci focare amintite.

Totodată, se menţin măsurile generale pentru a preveni apariţia de noi focare pe raza judeţului Sălaj, adoptate prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din 31 mai 2018. Mai precis, sunt interzise în continuare comercializarea porcilor în târgurile de animale şi păşunatul liber al porcinelor.
În 2019, în județul Sălaj au fost identificate 9 focare de pestă porcină africană, nu mai puțin de 114 porci fiind eutanasiați. Proprietarii acestora au primit despăgubiri în valoare totală de peste 74.000 de lei.
Primul caz de pestă porcină la mistreț a fost confirmat în iulie 2018, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, iar primul la porc domestic, în ianuarie 2019, într-o gospodărie din Bobota.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei