Joi , 21 Septembrie 2017

Fără auxiliare în şcoli. Ce spun profesorii despre această măsură

 Începutul de an şcolar a venit cu o serie de provocări pentru profesori. Aceştia se simt legaţi de mâini după ce Ministerul Educaţiei a interzis folosirea la clasă a auxiliarelor şcolare neaprobate.

Profesorii care pregătesc elevi în zona de excelenţă dezaprobă această decizie a Ministerului. Ei se plâng că nu mai au cum să predea la clase, Gazeta Matematică fiind interzisă în şcoli. Am stat de vorbă cu directorul celui mare prestigios liceu din judeţul Sălaj - Colegiul Naţional Silvania. În calitate de profesor de matematică şi, totodată, de reprezentant al Colegiilor Naţionale din ţară, Vasile Bulgărean a declarat că profesorii se plâng de calitatea manualelor şcolare, caz în care se impune folosirea auxiliarelor pentru o bună pregătire.

 „În acest război al Ministerului cu editurile, ministrul s-a dus puţin mai departe, prin interzicerea auxiliarelor. Şi acum apare problema. Eu, profesor de matematică, mă duc cu Gazeta Matematică la braţ? Sau nu am voie că mă dă afară ministrul? Eu îmi pun această problemă. Noi lucrăm foarte mult cu auxiliare. Unele le cumpărăm împreună cu părinţii, însă multe dintre ele bibliotecile le au deja. În timp, acestea s-au achiziţionat de către şcoli şi puteau fi împrumutate de elevi. Acum s-au interzis în totalitate. Nu înţeleg ce se doreşte printr-o astfel de măsură. În decursul ultimilor 15 ani s-au tot editat manuale. Multe dintre manuale sunt foarte proaste. Au fost ani în care Ministerul a acceptat preţul cel mai mic. Or, în momentul în care o editură vine cu preţul cel mai mic, probabil şi autorii nu sunt foarte competitivi. Şi un manual bun trebuia să coste. S-a dus atunci o politică proastă iar, pe de altă parte, are şi ministrul dreptate - manualele proaste au venit cu auxiliare. Însă ce vină avem noi? Asta este la nivelul de învăţământ mediu. Noi avem Asociaţia Colegiilor Naţionale din ţară. În calitate de reprezentant al acestei Asociaţii, vă spun că noi avem acest strigăt de disperare  vis-a-vis de manual şi de ceea ce încercăm noi să facem. Dacă discutăm cu profesorii de limba engleză, toţi ne vor spune că nu pot folosi aceste manuale la clasă deoarece sunt proaste. Nu pot decât să-i cred. O mare parte dintre elevii noştri dau testele Cambridge sau Michigan, dar nu le pot folosi. La franceză şi germană avem aceeaşi poveste. Dau teste de recunoaştere internaţională şi nu le pot folosi. Atunci vin aceste auxiliare prin intermediul cărora ei se pregătesc”, a precizat Vasile Bulgărean, directorul Colegiului Naţional „Silvania” Zalău.

Ministrul a anunţat că în cazul în care nu este respectată această obligaţie atunci Ministerul Educaţiei Naţionale „îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
25 Septembrie 2018
Citeşte mai mult