Joi , 23 Noiembrie 2017

Fără alimente de la UE anul acesta

 Anul viitor se primeşte şi kit de igienă

Persoanele aflate în situaţii defavorizante care primeau alimente de la UE, nu vor primi anul acesta nimic. Explicaţiile au fost date de către Mircea Ciocian,   şef serviciu Management Instituţional din cadrul Instituţiei Prefectului, în cadrul şedinţei lunare de dialog social de la Prefectură.

Procedura de alocare a ajutorului pentru persoanele defavorizate, care consta în alimente de la UE, s-a modificat. Alomentele nu se mai dau prin APIA, pe baza unei decizii guvernamentale, ci prin Ministerul Dezvoltării, astfel că este nevoie de accesarea programului pe criteriile stabilite într-un ghid.

„Pe anul acesta nu s-au făcut distribuiri de pachete pentru că s-a modificat substanţial modul de derulare a Programului şi acum se aşteaptă normele metodologice de aplicare. S-a desemnat ca autroritate de management pentru Programul de ajutorare Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE). Este pentru prima dată când Programul intră ca şi Program cu finanţare din partea Uniunii Europene. Şi până acum a fost pe bani europeni, dar banii au venit prin intermediul APIA. De data aceasta el se va derula ca un program printr-o autoritate de management şi aceasta este Ministerul Dezvoltării. În consecinţă a apărut pentru prima dată un ghid al solicitantului pe care ministerul trebuie să-l pună în aplicare. Nu mai avem o bază legală cum am avut până acum o hotărâre de Guvern sau o ordonanţă. De data aceasta lucrăm pe ghidul solicitantului pentru Programul POAD. Programul a început anul acesta şi am derulat câteva activităţi pregătitoare şi implementarea efectivă va fi anul viitor”, a explicat Mircea Ciocian.

 

Noutăţi în Programul de distribuire de alimente

Grupul ţintă în acest program este modificat faţă de anii precedenţi. Astfel, beneficiază de sprijin familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţia scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, dar şi familiile care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei. Mai beneficiază familiile sau persoanele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate. Situaţia temporară va fi stabilită de către Primărie.

Nu mai beneficiază de aceste alimente de la UE şomerii, pensionarii şi nici persoanele cu dizabilităţi. Noutatea programului este introducerea unui kit de igienă pe care-l vor primi beneficiarii, care cuprinde săpun, şampon, detergent, perie şi pastă de dinţi. 

Comentariile celorlalți

sa le dam pe 24.11.2017 la 08:37
la tigani chit de curatenie ca aia nu stiu ce ii sapunul si pasta de dinti.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult