Vineri , 19 Mai 2017

Expoziţie inedită în centrul Zalăului

 Centrul Zalăului găzduieşte o inedită expoziţie, dedicată ctitorului romanului românesc modern Liviu Rebreanu. Astfel că, toţi cei care trec prin centrul Zalăului pot să admire această expoziţie.

Din generozitatea directorului Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, scriitorul Ioan Pintea, s-a realizat la Colegiul Naţional „Silvania” o expoziţie dedicată ctitorului romanului românesc modern Liviu Rebreanu, cu ocazia comemorării unui secol de la moartea prin spânzurătoare a fratelui romancierului, Emil Rebreanu, care pe data de 14.05.1917 a fost ucis de armata ungară, fiind considerat dezertor. Această dramă a generat scrierea romanului Pădurea spânzuraţilor.

Expoziţia are menirea de a readuce în prim-plan, într-o manieră distinctă, scriitorii clasici ai literaturii române şi a-i redescoperi prin imagine şi text. Cele câteva detalii din biografia lui Liviu Rebreanu, acribios selectate de oameni dedicaţi din Năsăudul scriitorului, ar putea constitui un punct de plecare pentru o nouă abordare a impresionantei opere.

Expoziţiile Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, care se doresc a fi itinerante, reprezintă un proiect ambiţios realizat, mai întâi, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Chişinău, iar mai apoi s-au concretizat într-un parteneriat cu Colegiul Naţional „Silvania” Zalău. Expoziţia Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern, va fi succedată de altele dedicate personalităţilor culturale româneşti precum George Coşbuc şi Constantin Brâncuşi.

Locuitorii oraşului Zalău, degustători sau nu de artă, sunt invitaţi la o felie de literatură în vecinătatea Colegiului Naţional „Silvania”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

28 Mai 2017
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

26 Mai 2017
EUR EUR
4.5573 lei
USD USD
4.0641 lei
CHF CHF
4.1860 lei

Horoscop

Peşti
28 Mai 2017
Te preocupa mult alimentatia si acorzi o mai mare atentie la tot ce consumi. Esti pregatit, la nevoie, sa…
Citeşte mai mult