Joi , 17 Ianuarie 2019

Expoziție despre diversitatea grupurilor etnice aflate pe teritoriul României, la Zalău

La Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău va fi vernisată marți, 22 ianuarie, de la ora 14,30, expoziția intitulată „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30”, ce prezintă pentru prima dată publicului cercetările antropologice din România interbelică care au fost menite să delimiteze, prin măsurarea unor caracteristici biologice, ,,tipurile rasiale” diferite aflate pe teritoriul României. Expoziția va putea fi vizitată începând de marți, 22 ianuarie, până joi, 28 februarie.

„Astfel, națiunile și grupurile etnice au devenit entități biologice separate, îmbibate și cu proprietăți morale. Obsesia de a găsi caracteristicile biologice ale românului, germanului, a ungurului, ș.a.m.d. a devenit parte din proiecte politice de a defini și a construi națiunile in perioada anilor '30. Ideea că există o esență biologică a grupurilor etnice a contribuit prin ierarhizarea lor (unele văzute superioare, altele inferioare) la apariția legilor rasiale antisemite și anti-roma menite să mențină puritatea rasială de sânge. Deși aceste cercetări au fost anulate științific, multe dintre idei persistă până astăzi”, precizează specialiștii MJIAZ.

Scopul acestei expoziții, pe lângă cel științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităților etnice din România, este de a  familiarizeza publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, antropologii fiind de părerea că că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a perioadei interbelice.

„Cercetări antropologice despre compoziția rasială a diferitelor comunități etnice din România au luat amploare în anii 1920 și mai ales în anii 1930. În acest context, conceptul de rasă a evoluat de la un termen tehnic, cu care oamenii de știință au explicat lumea naturală și prin intermediul căruia a fost explicată diversitatea fizică a umanității (rasa ca specie și subspecie), către un termen care definea caracteristicile unui grup etnic specific (rasa ca națiune). [...] Antropologii au încercat să găsească specificul biologic al individului, măsurând cutiile craniene, înălțimea, analizând culoarea ochilor și a părului, completând formulare genealogice. Azi, însă, aceste cercetări antropologice sunt prea puțin cunoscute; ele nu se predau la școli, iar mulți istorici ai perioadei interbelice adesea le ignoră”, completează cercetătorii.

Cercetarea antropologică în România anilor ‘30

Aceasta expoziție prezintă, așadar,  pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii ‘30. Pe lângă cercetările făcute de antropologii români în această perioadă, expoziția include și un material cules de mai mulți cercetătorii austrieci în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție aceste documente, ele fiind prezentate acum pentru prima dată publicului din România.

Studiul vienez în satul Marienfield va fi acompaniat și de cercetările legate de problemele biologice ale sașilor ardeleni din aceeași perioadă, alături de materiale legate de cercetarea făcută în zona Aradului în perioda premergătoare primului război mondial.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
22 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult