Marţi , 23 Mai 2017

Exploataţiile viabile, o necesitate pentru fermierii sălăjeni

Pentru a rămâne pe linia de plutire, crescătorii de ovine din Sălaj au început să investească în dezvoltarea unor ferme viabile. Această investiţie devine o necesitate, în contextul în care fără subvenţiile europene majoritatea crescătorilor de ovine nu şi-ar acoperi costurile.

Este din ce în ce mai greu pentru fermierii sălăjeni să îşi valorifice produsele. Pentru a putea vinde în mod legal, aceştia au nevoie de diverse avize care garantează siguranţa persoanei care consumă produsul şi creşterea animalelor în condiţii igienice. Chiar şi cu aceste avize, mulţi dintre fermierii sălăjeni au înregistrat vânzări sub aşteptări în perioada pascală, iar cantitatea animalelor pe care le exportă este foarte redusă. În consecinţă, supravieţuirea fermierilor depinde de accesarea subvenţiilor europene şi investirea în dezvoltarea fermelor. Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj, Nicolae Ţap, fermierii sălăjeni încep să înţeleagă această realitate şi se orientează înspre dezvoltarea unor exploataţii viabile. Exploataţiile viabile sunt acele exploataţii unde, pe lângă animale, fermierii deţin păşuni, mijloacele de producţie, utilajele necesare precum şi adăposturi. În plus, se poate vorbi de o exploataţie viabilă în contextul în care proprietatea este împrejmuită, există un imobil pentru persoanele care au grijă de animale, precum şi acces la apă şi electricitate. În vizita la exploataţiile din judeţ care în viitor vor îndeplini condiţiile pentru a fi catalogate drept exploataţii viabile, zootehnistul a punctat că din 2020, subvenţiile europene vor fi acordate doar exploataţiilor viabile. Prin urmare, devine imperativ ca fermierii să investească în modernizarea exploataţiilor. Conform informaţiilor furnizate de conducerea Asociaţiei Ovis Sălaj, la ora actuală nu există nicio fermă care îndeplineşte cumulativ toate condiţiile de eligibilitate.

Dacă fermierii nu vor investi în modernizarea exploataţiilor, este posibil ca din 2020 fermierii români să primească subvenţii mult mai mici. În consecinţă, conducerea Asociaţiei Ovis Sălaj recomandă crescătorilor de ovine să investească în fermele pe care le deţin, în aşa fel încât posibilele prevederi de acordare a subvenţiilor să nu afecteze sumele pe care le primesc. Din fericire, după vizitele desfăşurate în judeţ, reprezentanţii conducerii Asociaţiei Ovis Sălaj au concluzionat că o mare parte dintre fermierii sălăjeni încep să investească în dezvoltarea fermelor şi îmbunătăţirea condiţiilor din exploataţii (adăpostire, împrejmuire, furajare, acces la utilităţi).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
22 Martie 2019
Citeşte mai mult