Marţi , 10 Iulie 2018

Explicaţiile mai marilor învăţământului sălăjean pentru rezultatele de la Bacalaureat

În condiţiile în care rata de promovare la examenul de Bacalaureat a fost 61,92 la sută în judeţul Sălaj, înainte de contestaţii, procent care ne-a plasat pe ultimul loc în rândul judeţelor din regiune, mai marii învăţământului sălăjean spun că lucrurile nu stau atât de rău precum par. La nivel naţional suntem la jumătatea clasamentului, iar de vină pentru rezultate a fost nivelul de dificultate mai ridicat al subiectelor din acest an, consideră inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop.

Am întrebat-o pe Maria Pop, inspector şcolar general, cum explică, în calitate de lider al învăţământului sălăjean, rezultatele de la examenul de Bacalaureat, a cui consideră că este responsabilitatea şi dacă vor fi luate măsuri în cazul unităţilor de învăţământ cu promovabilitate zero sau foarte scăzută. 

Suntem codaşi în regiune, dar nu-i bai; suntem mediocri la nivel naţional

Inspectorul şcolar general spune că ultimul loc ocupat de Sălaj în regiune nu este relevant, pentru că raportarea se face la nivel naţional. Pe de altă parte, subiectele ar fi fost mai dificile decât anul trecut, de aceea au promovat mai puţini elevi. „Rezultatele înregistrate înainte de contestații la sesiunea de vară a Examenului de Bacalaureat 2018, respectiv rata de promovare de 61,92 la sută, situează județul Sălaj la mijlocul clasamentului întocmit la nivel de țară. Considerăm că aceste rezultate s-au obținut ca urmare a nivelului de dificultate mai ridicat al subiectelor din acest an, cu precădere la filiera tehnologică, dar și de nivelul de pregătire mai scăzut al candidaților din seriile anterioare (17,48 la sută promovați)”, spune Maria Pop, inspector şcolar general. „De regulă, statisticile acestor rezultate se realizează la nivelul întregii țări, nu pe regiuni. Ne raportăm întotdeauna la rata de promovare a absolvenților la nivel de țară”, a adăugat liderul învăţământuui sălăjean.

„E nevoie de mai mult studiu individual”

Cât despre cei vinovaţi pentru rezultatele obţinute, Maria Pop spune că „nivelul de pregătire al generațiilor diferă de la un an școlar la altul”. „În general, mediile mici de la admiterea la liceu se reflectă în medii mici și la Examenul de Bacalaureat, medii obținute de aceiași candidați. După simularea probelor scrise pentru Bacalaureat, din luna martie, la nivelul fiecărei unități de învățământ a fost întocmit un plan de măsuri pentru îmbunătățirea rezultatelor la examenele naționale. Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a monitorizat, prin inspecția școlară, realizarea obiectivelor stabilite în aceste planuri de măsuri. Unitățile de învățământ au organizat consultații la disciplinele de Bacalaureat, profesorii sprijinindu-i pe elevi în pregătirea lor suplimentară. Este nevoie, totuși, și de implicarea fiecărui candidat, de mai mult studiu individual”, spune inspectorul şcolar general.

Niciun responsabil cu nume şi prenume

Referitor la unităţile de învăţământ unde numărul celor care au luat Bacalaurearul a fost zero sau aproape de zero, Maria Pop spune doar că acestea vor deveni şcoli profesionale. Nu a pomenit nimeni nimic despre asumarea răspunderii de către o persoană anume din Inspectoratul Şcolar sau din conducerea liceelor cu pricina. „Începând cu anul școlar 2018-2019, unele dintre aceste unități de învățământ vor avea în planul de școlarizare numai învățământ profesional, nu și liceal (zi sau seral). De asemenea, prin inspecția școlară se va monitoriza procesul instructiv-educativ din unitățile de învățământ unde s-a înregistrat promovabilitate scăzută”, afirmă inspectorul şcolar general.

Cu o rată de promovare de 61,92 la sută, Sălajul este în urma judeţelor Maramureş (64,70 la sută), Satu Mare (66,06 la sută), Bihor (63,37 la sută), Alba (74,80 la sută) şi Cluj (81,14 la sută). De altfel, Clujul este pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte promovarea.

În 2017, rata de promovare a fost 70,86 la sută. Nici măcar un elev din Sălaj nu a reuşit să obţină anul acesta  media 10 la examenul de Bacalaureat. Cea mai mare medie a fost 9,93. Lucrările elevilor din Sălaj au fost corectate în judeţul Alba.

 

Comentariile celorlalți

Dan pe 16.07.2018 la 17:00
Nu inteleg ce are a face dificultatea subiectelor, cu promovabilitatea si locul codas pe regiune, avand in vedere ca subiectele au fost aceleasi in toata tara.
CTAZ pe 10.07.2018 la 22:11
După contestații, este o medie de 10.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
23 Martie 2019
Citeşte mai mult