Joi , 7 Iunie 2018

Excursie de Centenar, prin Sălaj

O nouă excursie de cunoaștere a unor obiective turistice din Sălaj, dar și a unor povești de antreprenorial dezvoltat la nivel rural va avea loc la mijlocul acestei luni, iar cei interesați să ia parte la această excursie trebuie să se înscrie până în 14 iunie, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău.

 

În anul Centenarului Marii Uniri, Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău organizează o excursie pe traseul Zalău – Pericei – Bădăcin – Șimleu Silvaniei, o activitate ce va avea loc, sâmbătă, 16 iunie, în cadrul căreia se va vizita Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Biserica Greco-Catolică din Bădăcin la subsolul căreia se află un muzeu ce cuprinde obiecte personale și de mobilier ale familiei Maniu, precum și o expoziție etnografică.

 

De asemenea, grupul se va opri și la bustul lui Iuliu Maniu, din Zalău și la statuia acestuia din Șimleu Silvaniei unde grupul va putea beneficia de o prezentare a acestora. În cadrul excursiei se va face o vizită la familia  producătorului local Gheorghe Vălcăuan din Bădăcin pentru a afla povestea diferitelor sortimente de pălincă ce le-au adus premii naționale și internaționale. Nu în ultimul rând, la Pericei se va vizita Biserica Ortodoxă, construită în anul 1906 și colecția familiilor Deleu și Sima.
Cei interesați să ia parte la această excursie se pot înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 14 iunie.

Excursia va fi gratuită și, din motive de organizare, respectiv de contractare a mijlocului de transport, participanții sunt invitați să considere înscrierea, fermă.

Iuliu Maniu a fost un simbol al luptei anticomuniste, fost premier al României, lider al românilor din Transilvania, unul dintre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. S-ar putea spune multe despre reabilitarea casei, despre zbuciumul cu final fericit, care face ca noi și generațiile viitoare, să avem un loc care să ne aducă aminte de Iuliu Maniu, lecție de demnitate, de patriotism și de curaj. Dar sinteza acestui întreg drum greu este o declarație a preotului greco-catolic din Badăcin, Cristian Borz: ,,Eu nu am primit o parohie, eu am primit o misiune!”

Victor Deleu a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici ai Sălajului, care a rămas în istorie și prin contribuția adusă la realizarea Marii Uniri.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

21 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop