Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 28 Iunie , 2019

Etichetă obligatorie pentru pepenii românești

de Andreea Vilcovschi

 Producătorii locali de pepeni din zonele legumicole consacrate vor trebui să eticheteze corespunzător cantitatea de pepeni livrată către pieţele agroalimentare, începând cu această săptămână, au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

“Producătorii de pepeni din zonele legumicole consacrate, precum cele din Dolj, Brăila, Buzău, Ialomiţa sau Giurgiu, recoltează și livrează către consumatori cantități din ce în ce mai mari de pepeni, condițiile climatice din acest an asigurând producții mari și de calitate foarte bună. Spre exemplu, din binecunoscuta zonă Dăbuleni se livrează către piețele agroalimentare din întreaga țară sute de tone de pepeni proaspeți, cantitățile ce urmează a fi recoltate și livrate fiind în creștere continuă”, a precizat sursa citată.

Pentru a nu se crea confuzii printre consumatori, pentru identificarea producătorilor autohtoni și a pepenilor românești se aplică măsura etichetării standard, conform unui ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Eticheta va cuprinde informații privind denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării și prețul cu amănuntul și va fi afișată la fiecare punct de comercializare a pepenilor românești verzi sau galbeni. Decizia a fost luat de către Petre Daea, ministrul Agriculturii

Ministerul Daea susţine că se va asigura în permanenţă ca Ordinul să fie respectat, astfel încât consumatorii să fie corect informaţi asupra provenienţei fructelor şi legumelor din pieţele agroalimentare.

Verificările vor fi efectuate de către  inspectorii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, în conformitate cu prevederile Legii nr.145/2014, privind măsurile luate pentru reglementarea pieţei produselor din sectorul agricol şi ale Ordinului nr.225/2017.