Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Luni , 24 Februarie , 2020

Șervețelele umede ne inundă

de Andreea Vilcovschi

Obiceiul multor zălăuani de a arunca  șervețele umede în vasul de WC, iar nu la coșul de gunoi este cauza principală a înfundării canalizării. Compania de Apă Someș trage un semnal de alarmă cu privire la problemele pe care aceste produse le cauzează, având în vedere că nu sunt biodegradabile și se acumulează în conducte, și îi avertizează pe utilizatori că ei vor fi primii care simt efectele neplăcute, ca urmare a refulării canalizării.

"Întreținerea sistemului public de canalizare din județul Sălaj a devenit deosebit de dificilă din cauza efectelor șervețelelor de hârtie și în special a celor nedegradabile în apă", se arată într-un comunicat de presă al Companiei de Apă Someș, care operează în județele Cluj și Sălaj.

Potrivit sursei citate, aceste șervețele, deseori achiziționate în locul hârtiei igienice, după ce unt aruncate în toaleta din gospodărie ajung în sistemul de canalizare, se împletesc între ele și blochează funcționarea sau duc la avarierea stațiilor de pompare ape uzate.

 

"Pompele de ape uzate prevăzute cu tocător nu fac față acestor șervețele, iar instalarea unor grătare înainte de intrarea în sistemul public de canalizare face ca acestea să se colmateze rapid și să ducă la refularea canalizării spre utilizatori. Aceștia vor fi, astfel, primii care simt efectele șervețelelor asupra componentelor sistemului de preluare a apelor uzate, ca urmare a refulării canalizării", se mai arată în comunicat.

Pe lângă neplăcerile cauzate de refularea dejecțiilor care generează disconfort și reprezintă chiar o amenințare la adresa sănătății publice, în perioada de iarnă se pot produse chiar accidente, prin înghețarea deversărilor la suprafața drumurilor publice de-a lungul cărora sunt de regulă așezate conductele de canalizare.

În aceste condiții, operatorul de apă-canal face un apel la zălăuani pentru a limita sau chiar elimina complet utilizarea în gospodărie a șervețelelor de hârtie, mai cu seamă a celor care nu se degradează în apă.