Luni , 26 Martie 2018

Eroii sălăjeni ai celor două Războaie Mondiale vor avea câte un stejar pe Meseş

 

În Anul Centenarului, Instituția Prefectului Județului Sălaj  organizează două sesiuni de plantare de arbori, una în primăvară şi cea de-a doua în toamnă, şi presupune plantarea pe un teren în zona Meseș a unui copac pentru fiecare erou căzut pe câmpul de luptă în cele două Războaie Mondiale. Această activitate  a fost lansată odată cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a pădurilor care este marcată anual la data de 21 martie.

Într-o primă etapă, în această primăvară se intenționează plantarea a 3.382 puieți de stejar roșu pe un teren pus la dispoziție de către Primăria Zalău - Ocolul Silvic „Stejarul”, în zona Meseș,  o cifră care reprezintă numărul eroilor sălăjeni căzuți în luptă, pe frontul primei conflagrații mondiale. Plantarea copacilor se va face în forma cifrei 1, respectiv a literelor RM, simbolizând Primul Război Mondial. În mod asemănător, în toamnă se vor planta 2.669 puieți  ce reprezintă numărul eroilor sălăjeni căzuți în luptă pe frontul celei de-a doua conflagrații mondiale. De această dată,  plantarea se va face în forma cifrei 2 și a literelor RM, de la Al Doilea Război Mondial.

După plantarea copacilor, terenul va fi dat în grija școlilor din municipiu, care îl vor întreține şi îl vor dezvolta pe viitor, tocmai pentru a înțelege respectul față de istorie şi, totodată, față de natură.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care s-a decis aniversarea la 21 martie a Zilei Internaţionale a pădurilor, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Potrivit site-ului apepaduri.gov.ro, ONU recomandă statelor membre să organizeze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Acţiunea de plantare din judeţul Sălaj este organizată de Instituția Prefectului Județului Sălaj  în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Ocolul Silvic „Stejarul”, Direcția Silvică Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj. 

Comentariile celorlalți

Fjjijtt pe 05.04.2018 la 05:56
Sa de des la școală din Dumbrava nord că directorul va avea grija să ajungă un pustiu așa cum arată curtea scolii pe care o păstorește politic de mai multi ani,,aceasta fiind o rușine ,dar sa nu credeți că va demisiona ,bani să iasă și dacă nu faci nimic !
'Eroii sălăjeni a celor două'?! pe 02.04.2018 la 10:10
Mai fato, cum ai trecut clasa la limba si literatura romana?!
Sa stii si tu, corect este Eroii salajeni ALE celor doua'

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei