Luni , 20 Martie 2017

Ecotichet de 45.000 de lei pentru achiziţionarea unei maşini electrice

45.000 de lei de la Fondul de Mediu

Sălăjenii care doresc să achiziţioneze un autovehicul electric nou ar putea primi 45.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou sub forma unui ecotichet prin Finanţare nerambursabilă din Fondul de Mediu. Din aceeaşi sursă de finanţare se acordă o sumă de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul electric hibrid nou.

Potrivit unui program supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului, persoanele care achiziţionează un autoturism electric nou sau un autoturism electric hibrid nou vor beneficia de un ecotichet de 45.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul electric nou, respectiv de 20.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid nou care generează o cantitate de emisii de CO mai mică de 50 g/km:

“Solicitantul beneficiază de 1 (un) ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid (autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială/autospecializată uşoară), sub rezerva îndeplinirii condiţiilor şi respectării termenelor prevăzute în ghid”, se arată în Referatul de aprobare. 

Cine este eligibil?

Conform datelor publicate în ghidul programului, vor putea beneficia de ecotichet persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au domiciliul sau reşedinţa în România,  nu au obligaţii de plată la bugetul local,  s-au înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obţinând nota de înscriere, au achiziţionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

 Pentru a fi eligibile, persoanele juridice şi solicitanţii entitate juridică fără personalitate juridică au obligaţia de a îndeplini cumulativ următoarele condiţii: au obţinut din partea Autorităţii aprobarea dosarului de acceptare,  s-au înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obţinând nota de înscriere, au achiziţionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Pentru a beneficia de ecotichet, este obligatoriu ca solicitanţii să fie înscrişi la unul ditnre producătorii validaţi care au încheiat contract de finanţare nerambursabilă cu Autoritatea. Înscrierea solicitantului persoană fizică se face pe baza notei de înscriere, generate prin introducerea în aplicaţia informatică a datelor personale de identificare, numărului de înregistrare şi data de eliberare a certificatului de atestare fiscală privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local. Procedura este similară şi pentru persoanele juridice.

Sub rezerva îndeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate, sunt eligibile pentru a participa în cadrul programului următoarele categorii de persoane juridice române: unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile de învăţământ,instituţiile publice, instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, organizaţiile neguvernamentală, unităţile aparţinând culturilor religioase recunoscute, operatorii economici, societăţile profesionale cu răspundere limitată şi unităţile medico-sanitare.

Persoanele juridice pot primi până la 200.000 de euro

Prin cererea de finanţare, persoanele juridice pot solicita până la 200.000 de euro pentru vehiculele de transport persoane, respectiv 100.000 de euro pentru transportul rutier de mărfuri, bani acordaţi în baza schemei intitulate “Ajutor de Minimis pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic”.

Precizăm că indiferent dacă fac parte din categoria persoanelor fizice sau sunt persoane juridice, solicitanţii au posibilitatea să achiziţioneze mai multe autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe ecotichete. Ecotichetul se scade din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

În cazul în care solicitantul este acceptat în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017-2019 şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, prin acest program (Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2017-2019), ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare. Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare”, se arată în ghidul supus transparenţei decizionale de Ministerul Mediului.

Programul are caracter multianual, se aplică la nivel naţional şi se desfăşoară în perioada 2017-2019. Finanţarea va fi alocată din veniturile Fondului pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetele anuale ale Fondului pentru mediu.

Conform Notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Administraţiei Fondului pentru Mediu, postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, bugetul acestui program este 110 milioane de lei, din care de 90 de milioane de lei provin din  credite de angajament şi 20 de milioane lei din credite bugetare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult