Miercuri , 24 Mai 2017

După zece ani: Sălăjenii vor putea exporta din nou carne de porc

După mai mult de zece ani, crescătorii de porcine din judeţ vor putea exporta din nou carne de porc pe pieţele internaţionale, după ce ţara noastră a fost admisă de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică.

Joi, fermierii sălăjeni au primit o veste bună din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor - Liviu Dragnea, care a anunţat că ţara noastră va primi diploma de certificare a statelor libere de pestă porcină clasică. „România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică. Vom primi diploma de certificare, în plenul World Organization for Animal Health (OIE). Astfel, după mai bine de 10 ani, a fost înlăturată principala barieră privind exportul de carne de porc din România! Având în vedere că în scurt timp devine operabil și Programul „Carne de porc din fermele românești”, țara noastră are toate șansele să revină în forță pe piețele internaționale, după ce ani la rând importurile la acest produs au fost de 10 ori mai mari decât exporturile. State precum Japonia, SUA, Canada sau Mexic și-au manifestat deja intenția de a începe negocierile bilaterale”, a declarat președintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

În judeţul Sălaj există 15 ferme de creştere intensivă a porcinelor, care au un efectiv de aproximativ  75.000 de animale, informează Valentin Duca, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj. Anunţul preşedintelui Camerei Deputaţilor vine şi în contextul în care ţara noastră a trimis spre aprobare Comisiei Europene o nouă schemă de minimis menită să susţină crescătorii de porcine. Precizăm că proiectul de hotărâre privind aprobarea Schemei de minimis pentru susţinerea producătorilor de carne de porc din fermele româneşti a primit votul favorabil al senatorilor şi al deputaţilor, iar pentru a intra în vigoare trebuie să fie aprobată de UE şi să urmeze procedurile stipulate de legislaţia europeană.

Schema de ajutor de minimis pentru susţinerea producătorilor de carne de porc în fermele româneşti îşi propune să ofere un sprijin crescătorilor de porcine din ţară, în contextul în care ţara noastră importă 230.000 tone porci şi carne de porc (circa 30.000 tone porci vii şi 200.000 tone carne de porc), în valoare de circa 350 milioane euro şi exportă circa 4.000 tone de carne și produse din carne de porc.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult