Joi , 14 Iunie 2018

Discuții pe tema infrastructurii rutiere din Sălaj

O întâlnire de lucru între autoritățile locale și județene și  reprezentanți ai Ministerului Transportului și ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a avut loc marți, 12 iunie, la Zalău, o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat despre problemele infrastructurii sălăjene, dar și despre stadiul lucrărilor și timingul realizării investițiilor.

În cadrul acestei întâlniri la care au luat parte prefectul Florin Florian, preşedinţele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt,  directorul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, însoțit de o echipă de experţi din cadrul companiei și de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Călin Forţ, s-a discutat despre problematica infrastucturii rutiere din Sălaj, mai exact, despre fenomenul de alunecări de teren din ultima vreme care a afectat infrastructura rutieră și despre  centura ocolitoare a municipiului Zalău și segmentul  Autostrăzii Transilvania aflat  pe teritoriul județului Sălaj.

În ceea ce privește situația alunecărilor de teren de pe  drumurile naționale DN1F, porțiunea de pe Meseș, DN 1H de pe dealul Vârșolțului și DN1C, limita cu județul Maramureș, s-a stabilit că se vor lua măsuri suplimentare de asigurare a securităţii rutiere, iar lucrările de reabilitare vor fi demarate ulterior.

 

 

Situația DN 1F

În ceea ce priveşte alunecarea de teren de pe drumul european E81, oficialii CNAIR au afirmat că se vor lua măsuri suplimentare de asigurare a securităţii rutiere, lucrările de reabilitare urmând a fi demarate în cursul lunii august, după finalizarea expertizei şi a proiectului tehnic.

 

„Am văzut alunecarea de teren de pe DN1F, am chemat un specialist de la Cluj ca să intărim zona de securitate a drumului. Zona protejată s-a extins astfel  încât să nu existe probleme de siguranță în trafic și să nu se extindă acest fenoment de alunecare, urmând ca până la sfârșitul lunii iulie să avem expertiza și proiectul tehnic, urmând ca în august, prin procedură simplificată, să avem constructor care să se poată apuca de treabă. Nu există o problemă a finanțării, este o problema doar de timing”, a punctat directorul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga.

 

 

Situația DN 1H

În cazul alunecării de teren de pe DN 1H, reprezentanţii CNAIR au precizat că este vorba de acumulări de apă în versant, motiv pentru care este nevoie de un studiu geo amănunţit, sens în care în cursul săptămânii viitoare un expert se va deplasa la faţa locului.

„Am sesizat că sunt acumulări de apă. Din punctul nostru de vedere, problema nu se datorează  construcției drumului, ci sunt, mai degrabă, niște probleme de proiectare care nu au fost evaluate corect și poate că nici  nu au putut fi previzibile. Există un sistem de protecție care nu funcționează. Se impune o expertiză și trebuie să acordăm o atenție sporită studiilor geo. Fără a face studii foarte corecte și aprofundate, nu putem să  alegem soluții corecte”, a precizat directorul  tehnic, Gheorghe Ispas.

 

Situația DN 1C

Legat de situația Drumului Național 1C aflat la limita cu judetul Maramureș, directorul CNAIR, Narcis Neaga a transmis că: „Lucrarea se află în perioada de garanție, constructorul a fost anunțat, are utilaje în zona respectivă și au început lucrările, cel puțin pentru punerea în siguranță a drumului și pentru stoparea fenomenului de alunecare, iar apoi urmează etapa de remediere”.

 

 

Situația DN 1T

În ceea ce privește starea drumului care leagă  localitatea Mirșid de Moigrad, directorul CNAIR, Narcis Neaga a transmis că: „Am identificat existența unei conducte de gaz de care nu ne-a spus nimeni  și nu știam despre ea, este îngropată la 40-50 cm, urmează ca în perioada următoare să vorbim cu proprietarul conductei ca să vedem exact traseul . În primăvară vom pune asfalt, poate vor mai fi necesare intervenții până atunci. Realizarea acesteia se va face din surse proprii și cu capacitățile de producție pe care le are Compania de drumuri, deci o facem noi”.

 

 

Șoseaua ocolitoare a Municipiului Zalău

Lucrările la tronsonul doi al centurii ocolitoare a Zalăului ar putea demara în martie 2019, potrivit precizărilor făcute de director CNAIR, Narcis Neaga, prezent la Zalău.

„Centura Zalău este un plan care apare în masterplan, există contract pentru proiectare ce cuprinde un pachet complet. Ca timing, el trebuia să fie finalizat în septembtie 2018, conform contractului, însă din cauza unor probleme special pe care le aduce acel Poligon de tragere se va întârzia o lună de zile, pentru a găsi soluția ce trebuie aplicată în zona Poligonului. Traseul nu va fi modificat!  Este același traseu care a fost stabilit și se va găsi o soluție de protecție. Poligonul nu va fi mutat, iar centura își păstrează traseul pe care l-am convenit. Este o investiție care în masterplan apare cu o valoare de aproximativ 43 milioane Euro, pentru 9 km. Ea va fi puțin mai scurtă, și, probabil, și valoarea se va diminua corespunzător. Cert este că banii există, deci nu se pune problema finanțării acestui obiectiv de investiții. Dacă lucrurile merg conform graficului, în octombrie vom avea proiectul tehnic, iar în martie 2019 ar trebui să înceapă lucrările. Valoarea contractului de proiectare este de aproximativ de 3.3 milioane lei”.

 

 

Autostrada Transilvania, segmentul din Sălaj

 

„Sunt 80 km pe teritoriul judetului Sălaj, în luna iulie, anunțul de participare va fi pe SEAP, depunerea ofertelor este undeva în noiembrie, evaluarea, undeva în februarie-martie 2019, și, în ipoteza în care nu vom avea contestații, semnarea contractului se va face în martie-aprilie 2019. Este vorba despre un contract de tip proiectare și execuție. Valoarea totală a lucrărilor, pe județul Sălaj, este la aproximativ 650 milioane Euro, fără TVA. Legat de tunelul Meseș, care este parte a autostrăzii, actualizarea studiului de fezabilitate va fi undeva în septembrie- octombrie 2018”, a punctat directorul CNAIR, Narcis Neaga.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
19 Mai 2019
Citeşte mai mult