Vineri , 21 Aprilie 2017

Directorii instituţiilor deconcentrate, luaţi la întrebări

 Directorii instituţiilor deconcentrate, luaţi la întrebări

La nivelul judeţului Sălaj, planul de acţiuni pentru realizarea obiectivelor derivate din programul de guvernare a fost realizat în proporţie de 94 la sută. Cu toate acestea, prefectul Florin Florian a sesizat aspecte ce pot fi îmbunătăţite pentru fiecare instituţie în parte.

Raportul înaintat de instituţiile deconcentrate din judeţul Sălaj a relevat că acţiunile programate pentru primul trimestru al anului 2017 au fost realizate aproape în integralitate. Totuşi, în şedinţa de Colegiu Prefectural de vineri, prefectul Florin Florian şi subprefectul Vegh Alexandru au  trecut în revistă aspecte care pot fi îmbunătăţite la nivelul fiecărei instituţii, adresând întrebări punctuale reprezentanţilor instituţiilor cu privire la activitatea desfăşurată. Printre acestea se numără implementarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu, plata subvenţiilor pentru campania din 2016.

Cadastrarea gratuită, în şapte comune sălăjene

Din cele 57 de comune sălăjene, până la sfârşitul anului 2016 doar şapte comune sălăjene au încheiat acte adiţionale pentru derularea lucrărilor prin Programul Naţional de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Cadastrarea gratuită a terenurilor extravilane din comunele sălăjene a fost unul dintre subiectele tranşate în şedinţa de Colegiu Prefectural de vineri. Astfel, ca răspuns la întrebarea adresată de prefectul Florin Florian privind stadiul de Implementare al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Claudiu Marian a declarat că lucrările de intăbulare gratuită sunt în curs de derulare în şapte comune, respectiv: Gâlgău, Benesat, Pericei, Bocşa, Hereclean, Sărmăşag şi Marca.

Programul naţional de cadastrare gratuită continuă în 2017, finanţarea având caracter multianual. “Pentru cele şapte comune care au semnat actele adiţionale am modificat din contract anual în contract multianual. Din păcate, nu am reuşit să recepţionăm niciun sector de pe perimetrul celor şapte comune . În opinia mea, motivul este că societățile și persoanele autorizate nu au ajuns încă la capacitatea de a ști cum să facă o asemenea lucrare”, a apreciat directorul.

De asemenea, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a punctat că pentru a veni în sprijinul primarilor, ANCPI va implementa o procedură de cofinanţare a acestui program: “Asta ar însemna că fiecare UAT îşi poate începe activitatea de înregistrare sistematică din bani proprii, urmând ca, după recepţia lucrărilor,  Agenţia Naţională de Cadastru să achite contravaloarea unor sume de bani pe fiecare imobil rezultat din înregistrarea sistematică”, a explicat directorul OJPI Sălaj.

“Ne vom implica mult mai mult în activitatea de sectorizare a unităților administrativ teritoriale unde se vor desfăşura activităţi de înregistrare sistematică pentru că am observat că este un pas foarte important modul în care se creionează sectoarele unde vor fi derulate activităţi de înregistrare sistematica”, a conchis directorul.

Precizăm că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară a fost demarat la sfârşitul anului 2015, iar până în prezent s-a realizat înregistrarea  pentru aproximativ 9,4 milioane de imobile (construcţii şi terenuri), ceea ce înseamnă peste 23% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel naţional. Valoarea totală a programului este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 milioane de euro reprezintă fondurile ANCPI, obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312,7 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile. Anul trecut, bugetul alocat de agenţie a fost de 90,7 milioane de euro, ceea ce a însemnat o alocare de până la 135.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.  În 2017, bugetul a crescut la 162,5 milioane de euro, ceea ce înseamna că fiecare primărie va putea accesa suma de 150.000 lei.

Casa Memorială Iuliu Maniu mai are de aşteptat

Deşi proiectul de  reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu este inclus printre primele poziţii în lista obiectivelor care vor fi realizate de Ministerul Culturii, va mai trece o perioadă de timp până când lucrările vor fi derulate. Astfel, Doina Cociş, Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj a explicat că Ministerul Culturii nu poate deschide noi şantier până când nu unt finalizate toate obiectivele din ultimii ani. Noua reglementare este relativ recentă, fiind inclusă într-un raport al Curţii de Conturi, precizează Doina Cociş:

“La sfârșitul anului 2016 s-a depus un raport cu privire la situația proiectelor la Institutul Patrimoniului pentru finanțare. Cele patru proiecte depuse, ținând cont de faptul că înainte de cele patru mai depuseserăm încă zece, au fost evaluate și toate au primit un punctaj foarte bun situându-se între primele zece obiective naționale Din punctul nostru de vedere., asta înseamnă că cele patru obiective normal ar trebui să fie incluse în Planul Național de Restaurare pe anul 2017”, a declarat directorul.

“După ultima discuție pe care am avut-o noi cu Ministerul Culturii, concluzia este că pe primul loc se va afla reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu doar că, în momentul de față nu a fost încă semnat Planul Național de Restaurare și că s-ar putea să fie unele probleme. Se pare că în urma unui control al Curții de Conturi, Ministerul Culturii nu poate să deschidă noi șantiere de restaurare până când nu le finalizează pe cale care au fost deschise în ultimii ani”, a relatat Doina Cociş. Conform declaraţiilor Directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Sălaj, este foarte poasibil ca birocraţia şi inconsistenţa legislativă să tergiverseze derularea lucrărilor de reabilitare necesare pentru salvarea Casei Memoriale Iuliu Maniu.

Prefectul, interesat câți fermieri și-au primit subvențiile

În Şedinţa de Colegiu Prefectural, prefectul Florin Florian a adresat întrebări directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu privire la stadiul plăţii subvenţiilor în agricultură pentru anul 2016.

În aceste circumstanţe, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intrevenţie pentru Agricultură Sălaj a reiterat că la nivelul judeţului Sălaj nu se înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte plata subvenţiilor astfel că la ora actuală singurii fermieri care nu şi-au primit banii sunt aceia care apar în evidenţele APIA cu penalităţi: “Termenul de plată pentru campania din 2016 este 30 iunie 2017. Din cele 23.800 de dosare pe care le avem pentru subvenție pentru 2016, avem plătite până la ora asta 23.580. În cazul dosarelor neplătite există anumite probleme . Este vorba de blocaje generate de unele penalităţi care nu sunt încă integrate în soft. Este o problemă tehnică în curs de rezolvare și fermierii vor fi plătiți la termenul stabilit de Comisia Europeană”, a concluzionat directorul Călin Perneş. 

Comentariile celorlalți

Subsubperfect pe 21.04.2017 la 20:04
Colegiul Prefectural=labareala

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
20 Iunie 2018
Citeşte mai mult