Vineri , 9 Februarie 2018

Din Zalău, în Afganistan. Interviu cu militarul zălăuan, prezent în două misiuni în Teatrele de Operaţii

 Zalăul va reprezenta România în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Un zălăuan, locotenentul colonel Gheorghe Bendea, este cel care coordonează o echipă de militari care va oferi asistenţă şi consiliere forţelor de securitate afgane.

Locotenentul colonel Gheorghe Bendea nu se află la prima misiune în teatrele de operaţii. De această dată, însă, el va fi şeful echipei de consiliere şi asistenţă TAAC Sud, ce va acţiona în Kandahar, unde va instrui armata afgană. 

 

Rep: “Cum s-a ajuns ca Zalăul să reprezinte din nou România în Teatrul de Operaţii din Afganistan?”

Lt. col Gheorghe Bendea: “Regimentul 69 Artilerie Mixtă “Silvania” a fost desemnat să constituie prin Batalionul 317 Sprijin Logistic “Voievodul Gelu” cele două echipe de consiliere şi asistenţă: TAAC Sud şi TAAC Nord. S-a decurs la probele respective specifice selecţiei acestor echipe şi s-au generat cele două echipe. Ulterior, s-a executat un program de pregătire predislocare atât în centrele de instruire din ţară, cât şi, în cea mai mare perioadă, aici, în Garnizoana din Zalău”

 

Rep: Care este rolul acestor două echipe?

Lt. col Gheorghe Bendea: “Rolul acestor două echipe derivă inclusiv din denumirea lor. Adică, ele vor fi dislocate în două regiuni diferite din Teatrul de Operaţii din Afganistan: Mazar e Sharif pentru TAAC-N şi Kandahar pentru TAAC-S, cu misiunea de a acorda consiliere, instruire şi asistenţă forţelor de securitate afgane”

 

Rep: “În ceea ce vă priveşte, vreau să ne spuneţi dacă sunteţi la prima astfel de misiune?”

 

Lt. col Gheorghe Bendea: „Nu este prima misiune. Inclusiv cerinţele care au fost pentru selecţie menţionau faptul că trebuie să ai experienţă în Teatrele de Operaţii. Am mai fost în două astfel de misiuni în Teatrele de Operaţii. În 2007 în Balcanii de Vest şi în 2009 în Afganistan”

 

Rep: „Ce sentimente vă încearcă la gândul că veţi pleca din nou într-o misiune în Afganistan? Putem vorbi de emoţii?

Lt. col Gheorghe Bendea: „Categoric, aceste emoţii există. Cine nu ar recunoaşte acest lucru, eu cred că ar minţi, indiferent la a câtea misiune te-ai afla. Dar, prin încrederea pe care o avem în noi, prin pregătirea pe care am făcut-o şi prin ajutorul Lui Dumnezeu,  o să ne ducem la îndeplinire misiunea care ne-a fost încredinţată”

 

Rep: „Care credeţi că e marea provocarea care vă stă în faţă în această misiune?

Lt. col Gheorghe Bendea: “În primul rând, perioada lungă de despărţire de familie, de cei dragi. O altă provocare o reprezintă acomodarea la climă, la regimul cultural, etnic şi religios pe care îl vom întâlni în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Sunt diferenţe enorme şi e o provocare pentru noi să ne acomodăm la acestea”

 

Militarii vor pleca în misiune din Afganistan la începutul lunii martie  şi presupune parcurgerea unui program de şase luni. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult