Miercuri , 8 August 2018

Dificultăţi în obţinerea pălincii pe cale legală

 An bogat pentru deţinătorii de livezi. Fructele s-au făcut în cantităţi mari în acest an. Cea mai mare este producţia de prune, din care proprietarii abia aşteaptă să obţină preţioasa pălincă, cea care, în timp, a devenit un brand al Sălajului. Însă până la obţinerea acestei apreciate licori, unii dintre producători trebuie să intre în legalitate.

Şi anul acesta, la nivelul Sălajului, o mare parte din producţia de prune va fi transformată în pălincă. Însă până la obţinerea apreciatei licori, mulţi dintre producători trebuie mai întâi să intre în legalitate, după cum explică Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din judeţul Sălaj.

„Suntem în Asociaţia Producătorilor de Pălincă 115 persoane fizice şi juridice şi fiecare are cel puţin două cazane, aceştia fiind cu acte în regulă. Conform legilor în vigoare, înainte de a porni cazanele trebuie să facă o declaraţie la vamă, iar vama îi face un calcul câţi bani trebuie să plătească pentru producţia pe care o obţine. Aici, însă, intervine minciuna, deoarece această lege spune că nu e voie să se facă prestări de servicii. Nu există, momentan, o lege a prestărilor de servicii către populaţie pentru produsele naturale distilate din fructe. Păcatul e că aceste prestări de servicii se fac în realitate, iar noi trăim în minciună. Cei care au declarate aceste cazane la vamă fac astfel de servicii, trebuie să recunoaştem”, precizează Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din judeţul Sălaj.

O altă neregulă în care producătorii de pălincă sunt obligaţi să se complacă este cea de valorificare a produsului obţinut. Legea spune că pălinca se poate valorifica doar prin antrepozite fiscale, iar în judeţul Sălaj nu există decât două antrepozite fiscale în acest moment: unul lângă Şimleu Silvaniei, iar un altul în comuna Hereclean.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei