Luni , 1 Octombrie 2018

Despre cercetare, curiozitate și descoperire, la Noaptea Cercetătorilor Europeni

O nouă ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni a  avut loc vineri, 28 septembrie, pe platoul de marmură din centrul Municipiului Zalău, un eveniment organizat de  Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) împreună cu Centrul de Cercetări Biologice Jibou și cu implicarea  a doua instituții de invățământ zălăuane, mai exact, a Colegiului Național „Silvania” și a Școlii Gimnaziale „Corneliu Coposu”. În cadrul evenimentului, vizitatorii, în special cei tineri, au putut descoperi bucuria cunoașterii prin intermediul unei palete largi de ateliere interactive menite să ilustreze și să animeze gustul pentru cercetare al celor mici.

 

Printre atelierele pregătite de organizatori s-au aflat modelajul în lut, realizarea de creme naturale, dar și prezentarea tehnicii de linogravură unde elevii au putut realiza trei potrete ale unor personalități care au contribuit la evenimentul Marii Uniri.

Nu a lipsit nici partea științifică de la acest eveniment, Centrul de Cercetări Biologice Jibou explicându-le copiilor importanța cianobacteriilor, dar și modul în care oamenii s-au inspirat din natură pentru a crea anumite obiecte de uz comun, atât de des întâlnite în natură, și adesea, atât de ușor trecute cu vederea. Putem aminti aici confecționarea sârmei ghimpate pornind de la modelul ramurei de spin regăsită în natură, dar și a solniței, pornind de la modelul gineceului  florii de mac.

 

Seria de ateliere interactive și educative a continuat și pentru cei pasionați de arta culinară, unul dintre standuri prezentând diferite figurine realizate din fructe, un atelier al cărui scop a fost să promoveze alimentația sănătoasă. Elevii, și nu numai, s-au putut bucura și de prezența unui stand  la care cei interesați puteau realiza două bancnote vechi aranjând piesele de puzzle. De asemenea, Muzeul a pus la dispoziția celor dornici să pătrundă tainele istoriei un atelier de confecționare a unui templu roman, iar de departe, atracția evenimentului a fost călătoria virtuală posibilă cu ajutorul ochelarilor speciali ce fac parte din expoziția Clio Hi-Tech a MJIAZ.

 

Evenimentul Nopții Cercetătorilor Europeni 2018 a fost precedat de un eveniment de lansare a Cărții Interactive intitulată „Iuliu Maniu, povestea unui  destin de excepție”, o activitate ce face parte  din calendarul de proiecte ce se au în vizor pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.  Cartea interactivă poate fi răsfoită virtual în cadrul unei expoziţii ce este amenajată în Sala Personalităţilor, la sediul MJIAZ. Conţinutul cărţii poate fi descoperit prin gesturi, cuprinde 20 de pagini cu texte, imagini, animaţii şi sunet. Din punct de vedere ştiinţific, cartea cuprinde cele mai relevante date biografice şi elemente de destin socio-politic marcant a personalităţii lui Iuliu Maniu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
16 Iunie 2019
Citeşte mai mult