Miercuri , 17 Mai 2017

Deşeurile medicale, o sursă majoră de poluare. Campanie de colectare a inhalatoarelor utilizate

 

 Inhalatoarele utilizate de pacienţii care suferă de boli respiratorii sunt una dintre principalele surse de poluare a mediului înconjurător, în contextul în care acest tip de deşeuri produc gazuri foarte nocive, care provoacă un efect de seră de mii de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

Potrivit informaţiilor furnizate de GSK România prin intermediul unui comunicat de presă, inhalatoarele cu aerosol aruncate provoacă de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon. În plus, cercetările arată că la nivel mondial, inhalatoarele folosite produc  5,2 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon.

“În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de dioxid de carbon, într-un an. Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari –adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău  din București”, indică documentul furnizat de GSK România.

Având în vedere impactul pe care colectarea inhalatoarelor folosite l-ar avea asupra protecţiei mediului, conducerea GSK recomandă pacienţilor care suferă de boli respiratorii să înmâneze inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, personalului din cele peste 200 de puncte de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu din întreaga țară. Deşeurile colectate vor fi eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică de către o companie specializată în managementul deşeurilor medicale. În  judeţul Sălaj, există un singur punct de colectare, situat pe B-dul Mihai Viteazu, bl. A23, sc B, ap. 22. Campania a fost demarată în mai şi se desfăşoară până în decembrie.

 

Programul este desfășurat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
20 Martie 2019
Citeşte mai mult