Marţi , 29 Ianuarie 2019

Depresia atinge cote maxime în ianuarie

Luna ianuarie este considerată a fi cea mai depresivă a anului. Kilogramele în plus, ca urmare a meselor copioase de sărbători, reintrarea în programul de lucru şi, nu în ultimul rând bilanţul, pe care unii îl fac la final de an, unde eşecurile par mai multe decât împlinirile, pot duce la depresie.

“ Motivele, pentru care dispoziţia depresivă se accentuează la începutul anului, pot fi multiple, printre care putem aminti: lipsa atingerii obiectivelor fixate pe anul anterior, revenirea la stresul la locul de muncă după zilele de vacanţă, trăirea unor pierderi în anul trecut resimţite acum, precum moartea unor persoane dragi şi ruperea unor relaţii, lipsa unor evenimente pozitive, la care persoana a sperat că se vor produce, o promovare, creşterea salariului, întâlnirea sufletului pereche.” spune Pop Ramona-Maria, consilier şcolar şi profesor psholog

Metode de combatere a depresiei

Specialiştii spun că luna ianuarie este considerată cea mai depresivă a anului, iar dacă la finalul acestei luni, o persoană nu reuşeşte să-şi intre în ritm, iar oboseala pare ca devine din ce in ce mai greu de suportat, ar trebui să apeleze la unele metode de relaxare, care s-au dovedit eficace pentru această problemă.

“ Această dispoziţie depresivă poate fi depăşită prin mişcare, sport, plimbări, socializare, întâlniri cu prietenii, fixarea unor obiective realiste pentru acest an şi urmărirea lor.”, spune Pop Ramona-Maria.

Aşadar, un aliat în aceată problemă poate fi sportul, care pe lângă faptul că ajută la ţinerea kilogramelor sub control, este un adevărat “prieten” al sănătăţii generale. De asemenea, foarte utile s-au dovedit a fi şi plimbările în aer liber şi creşterea nivelului de expunere la lumină naturală. Pauza de ceai sau de cafea, de asemenea, aduce beneficii celor care suferă de depresie.

 

Totuși, spun specialiştii, depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive. Iar dacă tristețea, iritabilitatea și restul simptomelor expuse se fac resimțite în viața omului şi sunt prezente, în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puțin 2 săptămâni, atunci este cazul să fie consultat un medic specialist. Depresia se poate vindeca și poate fi menținută sub control cu ajutorul psihoterapiei și, dacă este cazul, cu tratament medicamentos.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
23 Iulie 2019
Citeşte mai mult