Joi , 31 August 2017

Depozite pentru lână în Sălaj

Sălajul va avea cel puţin două depozite de lână, având în vedere numărul de fermieri înscrişi pentru a accesa sprijinul pentru valorificarea lânii. Pentru înfiinţarea acestor depozite s-au înscris investitori din Crasna, Românaşi, Sărmăşag şi Plopiş.

Miercuri a fost ultima zi în care fermierii s-au putut înscrie pentru a beneficia de sprijinul pentru lână. În judeţul Sălaj, ajutorul de minimis pentru valorificarea lânii a fost solicitat de 980 de persoane, care reprezintă aproximativ jumătate din numărul persoanelor care deţin ovine, precizează directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Valentin Duca. Astfel, potrivit directorului Valentin Duca, 1.089 de crescători de ovine din Sălaj au beneficiat de Ajutorul Naţional Tranzitoriu, la care pot fi înscrişi fermierii care au peste 50 de capete de ovine. Însă, dacă se calculează şi fermierii sub 50 de capete, în judeţul nostru sunt 2.200 de crescători de ovine.

Raportat la numărul celor înscrişi în program, rezultă că mai puţin de jumătate dintre crescătorii sălăjeni au solicitat ajutorul de minimis pentru comercializarea lânii.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, numărul de centre de depozitare pentru fiecare judeţ se alocă la nivel central, în concordanţă cu cantitatea de lână care poate fi stocată. În Sălaj se vor înfiinţa cel puţin două centre, existând premise chiar şi pentru un al treilea, a opinat Valentin Duca. De această investiţie sunt interesaţi şase agenţi economici şi asociaţii din zonele Crasna, Românaşi, Sărmăşag şi Plopiş. 

La nivel naţional se estimează o capacitate totală de aproximativ 102.000 tone pentru depozitarea lânii, care ar reprezenta de trei ori mai mult decât calculele iniţiale, precizează oficiali guvernamentali din cadrul MADR. Pentru a beneficia de ajutorul de minimis pentru comercializarea lânii s-au înscris peste 15.000 de fermieri din diverse zone ale ţării.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei