Joi , 7 Martie 2019

Decizia CCR, comentată de politicienii sălăjeni

Decizia Curtii Constituţionale privind Legea bugetului pe 2019 este privită cu ochi diferiţi de politicienii sălăjeni. Unii spun că decizia era previzibilă, alţii o consideră iresponsabilă, iar alţii îl acuză pe şeful statului că face un joc politic, în loc să se comporte ca un mediator.

 

Senatorul PMP  Cristian Lungu consideră că decizia Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea formulată în 22 februarie de şeful statului era, oarecum , previzibilă.

Din păcate, deşi iniţiativa preşedintelui Romaniei de acum trei săptămâni era una perfect legală, toate aceste demersuri contribuie la întârzierea bugetului României, care iniţial fusese întârziat chiar de Coaliţia PSD-ALDE. Decizia CCR era într-o oarecare măsură previzibilă, însă din  această decizie reiese o altă mică problemă. Modul în care liderul PSD a decis să  oprească amendamentul opoziţiei de a creşte alocaţiile copiilor a fost făcut pe un şiretlic legislativ. Dânsul nu a respectat procedura de a depune acele amendamente în ziua votării bugetului şi astfel Curtea a spus că  creşterea, practic, a bugetului naţional, pentru a putea creşte şi alocaţiile copiilor, nu este perfect legală. In acest moment avem următoarea problemă: alocaţiile copiilor din România nu vor fi dublate, conform amendamentului pe care opoziţia l-a susţinut în Parlament acum trei săptămâni, iar preşedintele, foarte previzibil, va retrimite Legea bugetului din nou în Parlament, practic va uza de ultima unealtă pe care o are la dispoziţie pentru a juca, în opinia mea, destul de politic” , consideră senatorul PMP Cristian Lungu.

 

 

Deputatul PNL  Lucian Bode e de părere că decizia Curţii Constituţionale este una iresponsabilă.

“Respingerea sesizării de neconstituţionalitate a Legii bugetului de către  CCR este la fel de iresponsabilă precum lipsa de asumare  pe propria  răspundere a prim  ministrului  şi a ministrului de Finanţe  a datelor incluse în buget, aşa cum cere legea Finanţelor publice. Această asumare a fost eliminată din Legea  bugetului de stat pentru 2019. Nu există o astfel de declaraţie pe proprie răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe prin care se certifică veridicitatea informaţiilor prezentate în buget. Decizia Curţii nu schimbă faptul că bugetul pentru 2019 e un buget construit pe date şi informaţii false, pe care nu şi le asumă nimeni, prin încălcarea legilor în vigoare, a tratatelor europene la care România este parte. Bugetul de stat pentru 2019  nu poate intra în vigoare aşa cum a fost construit de majoritatea PSD–ALDE pentru că este un buget cu bani falşi care  bagă economia României în faliment. Eu cred că acest buget va fi corectat în regim de urgenţă pentru a mai salva ce se mai poate salva din economia românească. De altfel, Legea bugetului nu poate fi promulgată, cu toate că am asistat azi ( ieri, n.red.) la o respingere a sesizării de neconstituţionalitate din partea CCR până în momentul în care Legea plafoanelor intră în vigoare. Ea este, de asemenea, contestată la Curtea Constituţională a României. Inclusiv majoritatea PSD–ALDE admite că nu se poate vorbi de intrarea în vigoare a Legii bugetului în acest moment”, spune deputatul PNL Lucian Bode.

 

Deputatul PSD Iuliu Nosa consideră că decizia CCR era previzibilă, pentru că nu e nimic în neregulă cu Legea bugetului pentru 2019 şi că la fel de previzibilă a fost şi strategia preşedintelui de a trimite legea bugetului la CCR, totul fiind doar un joc politic.

“Era de aşteptat. Atât eu, cât şi numeroşi colegi ai mei, ne aşteptam, încă din  perioada dezbaterilor la proiectul Legii bugetului, ca acest proiect, odată ajuns la Cotroceni, să fie contestat, ori trimis la Parlament  pentru reexaminare, ori contestat la Curtea Constituţională. Decizia Curţii Consituţionale,  forul judecătoresc suprem, era una de aşteptat, pentru că nu ai ce să spui ca e neconstituţional  la o lege a bugetului. Dar ăsta e jocul opoziţiei, jocul preşedintelui, sper să ajungem însă cât mai repede să avem un buget în România şi lucrurile să înceapă să funcţioneze. Preşedintele a jucat, în mod categoric, politic. Şi declaraţiile pe care le-a făcut imediat după ce  a depus sesizarea la CCR au arătat acest lucru. Dar suntem obişnuiţi déjà cu jocul politic al preşedintelui, care nu îşi respectă rolul de mediator în societate şi incearcă să îşi obţină, pe orice cale, un al doilea mandat. Dar până atunci mai este, din păcate pentru români şi pentru ţară ceea ce se întâmplă nu este cel mai bun  lucru”, spune deputatul PSD Iuliu Nosa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

21 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
21 Mai 2019
Citeşte mai mult