Luni , 31 Octombrie 2016

De la implementarea Codului Vamal Unional, Biroul Vamal Sălaj şi-a intensificat activitatea

Zilele precedente, Biroul Teritorial Vamal a prezentat primul raport de activitate după implementarea Codului Vamal Unional. Astfel, începând cu data de 1 mai 2016, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a simplificat procedurile în scopul facilitării activităţilor comerciale în aşa fel încât acestea să fie conforme reglementărilor europene.

Cele mai importante noutăţi promovate de Noul Cod Vamal sunt: implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, prelucrarea electronică a tuturor informaţiilor schimbate între autorităţile vamale şi între operatorii economici şi autorităţile vamale, precum şi posibilitatea ca operatorul economic să trimită clarificări şi completări înainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Direcţiei Generale a Vămilor.

 O scurtă privire asupra activităţii desfăşurate de Biroul Vamal de Interior Sălaj arată că în lunile după implementarea Noului Cod Vamal s-au desfăşurat un număr mai mare de activităţi în domeniul supravegherii şi controlului vamal. În ceea ce priveşte numărul operaţiunilor de export, cele mai multe, respectiv 268, s-au înregistrat în luna iunie, iar cele mai puține în luna ianuarie, respectiv 166. Trendul s-a păstrat şi în ceea ce priveşte numărul operaţiilor de import, cu un maxim de 145 şi un minim de 93. Cele mai multe operaţiuni suspensive s-au înregistrat în septembrie, respectiv 107, în timp ce cele mai puţine – 53 - s-au înregistrat în ianuarie. Referitor la veniturile încasate, Biroul Vamal Sălaj şi-a depăşit targetul stabilit cu peste 10.000 lei, colectând 3.920.113 lei. Cea mai mare sumă încasată corespunde lunii august, când s-a înregistrat un cuantum de 525.403 lei, iar cele mai mici în luna septembrie, respectiv 324.911. O parte din bani au provenit şi din aplicarea a două sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 de lei.

În afară de activităţile de supraveghere şi de încasare a taxelor, Biroul Vamal de Interior Sălaj are atribuţii în domeniul autorizării şi atestării operatorilor cu produse accizabile care desfăşoară activităţi de producţie, depozitare, comercializare şi utilizarea finală a produselor accizabile. În cadrul comportamentului cu atribuţii în acest domeniu, au fost înregistrate 47 de operaţiuni în urma cărora au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale în cuantum de 4.500 lei. De asemenea, ianuarie-septembrie 2016 au fost întocmite 65 de decizii de impunere privind obligaţiile suplimentare declarate de persoane fizice – gospodării individuale producătoare de ţuică şi rachiuri din fructe, stabilindu-se sume în cuantum de 26.283 lei.

Totodată, Biroul Vamal Sălaj şi-a stabilit obiective de eficientizare a activităţii, printre care se numără eficientizarea controalelor documentare cu privire la originea mărfurilor, selectarea controalelor fizice pe baza analizei informaţiilor şi în principal asupra mărfurilor susceptibile de a încălca drepturile de proprietate intelectuală şi mărfurile susceptibile de a fi subevaluate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei