Marţi , 16 Ianuarie 2018

Date statistice: Cele mai mari salarii sunt în tehnologia informaţiei

 În  luna noiembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut, pe total țară, a fost de 3.430 lei, cu 3,1 la sută mai mare față de luna octombrie 2017.  Câştigul salarial mediu nominal net, pe total țară, a fost de 2.464 lei, în creştere față de luna precedentă cu 72 lei (+3%). Datele au fost publicate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj, la sfârşitul săptămânii trecute.

 

Potrivit datelor statistice, valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu nominal net s‐a înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6.157 lei), iar cea mai mică în activitatea hoteluri şi restaurante (1.409 lei).

 

 Noiembrie 2017 comparativ cu octombrie 2017

 

 În luna noiembrie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna octombrie 2017. Creşterile câştigului salarial mediu net față de luna precedentă s‐au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13‐lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) , dar şi realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activități economice. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, în luna noiembrie 2017, față de luna precedentă au fost înregistrate în următoarele sectoare: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor(+14%); tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor(+10,2%); fabricarea echipamentelor electrice(+9,8%); fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (+8,4%); fabricarea produselor din tutun (+8,3%); intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii (+7,5%).

 Scăderile câştigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie 2017 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activități economice. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, în luna noiembrie 2017, față de luna precedentă au fost înregistrate în următoarele sectoare: industria metalurgică (‐3,6%); activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii(cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale) (‐2,5%); fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (‐2,2%); silvicultură şi exploatare forestieră; pescuit şi acvacultură (‐1%).

În sectorul bugetar, în luna noiembrie 2017, s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administrația publică (+2,7%), respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,6%).

 Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%.

Indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele prețurilor de consum, în luna noiembrie 2017, a fost de 102,3% față de luna precedentă şi de 109,9% față de luna noiembrie 2016. Față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna octombrie 2017.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei