Vineri , 20 Decembrie 2013

Curtea de Conturi a descoperit, în Sălaj, reţete scrise pentru morţi

Reţete scrise pentru pacienţi decedaţi ori pentru persoane internate în spital care primeau medicamente de acolo. Asta a găsit Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi Sălaj în judeţul nostru.

Un audit al Curţii de Conturi a României la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, prin aceasta, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj a evidenţiat nereguli în decontările unor servicii medicale din judeţ în valoare de 68.481 de lei. Potrivit informaţiilor furnizate joi, 19 decembrie, de preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, dr. Marius Tăutu, majoritatea neregulilor se referă la cazuri în care pe CNP-ul unor persoane decedate s-au scris reţete compensate sau gratuite.Vorbim despre reţete în valoare de 9.068 de lei, din care s-au recuperat 7.098 de lei, diferenţa fiind reprezentată de cinci cazuri în care s-a demonstrat că, de fapt, persoanele respective erau în viaţă în momentul în care a fost scrisă reţeta, problema apărând de la înscrierea greşită a datei decesului în sistemul informatic al Casei (SIUI).
Alte nereguli imputate de Curtea de Conturi au fost legate de medicamente eliberate de farmaciile cu circuit deschis pe perioada spitalizării, adică atunci când pacientul a beneficiat de tratament în spital. „Am stabilit că dacă reţeta este prescrisă în perioada spitalizării – în ultima sau penultima zi, cum se întâmplă de obicei – dar medicamentele sunt eliberate după externare, nu e nicio problemă. Interdicţia este ca pe perioada internării pacientul să nu beneficieze şi de medicamente compensate sau gratuite”, explică dr.Tăutu.
Un alt control, de această dată al Camerei de Conturi Sălaj, a identificat o sumă de recuperat de 21.018 lei. „Este vorba, în general, despre reţete pentru pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei, pentru care medicul de familie eliberează prescripţiile în baza ultimului talon şi a unei declaraţii pe proprie răspundere că nu realizează alte venituri sau, dacă le realizează, ele sunt în limita celor 700 de lei, cu pensie cu tot. Au fost cazuri în care Camera de Conturi a constatat că pacienţii aveau venituri mai mari de 700 de lei”, a precizat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj. Potrivit acestuia, în nouă cazuri s-a făcut contestaţie, fiind admise toate după ce medicii de familie şi pacienţii au adus documente care au demonstrat că reţetele au fost prescrise în mod legal.
Tot Camera de Conturi Sălaj a descoperit şi reţete eliberate pe durata spitalizării, suma de recuperat fiind de 35.372 de lei, din care a fost recuperaţi, efectiv, 18.263 de lei.
Veşti bune pentru 2014
Potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Marius Tăutu, din 2014 stomatologia reintră în relaţii contractuale cu Casa, urmând a fi decontate însă numai anumite tipuri de servicii. „Vor fi decontate serviciile de urgenţă şi cele pentru copii. Sumele nu vor fi mari. Cel mai probabil, vor fi similare celor de dinainte de 1 aprilie, adică de aproximativ 1.000 de lei pe lună pentru fiecare medic stomatolog ce va semna contract cu noi", a explicat preşedintele.

Comentariile celorlalți

popa tanda pe 20.12.2013 la 14:04
Bravo, a inceput avalansa. Sa se descopere si cine a dat sange la mortii din UPU Salaj, si sa fie dat afara din medicina. Acel sange se putea folosi la un bolnav real. Dar, ca la noi la nimeni. Doctroul a fost felcicitat a doua zi in raportul de garda. Directorul a priceput cat a stiut primul. Acum, a picat concursul pentru un nou mandat, n-a luat nici macar 6. Asta e adevarata lui valoare, nu cea obtinuta dupa ce i s-au spus subiectele de concurs pentru actualul mandat.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei