Marţi , 16 Ianuarie 2018

Cum se desemnează premierul?

 Cea de-a treia desemnare a premierului după alegerile parlamentare din decembrie 2016 îl readuce în prim-plan pe preşedintele României, Klaus Iohannis.

 

Acesta poate decide dacă următoarea perioadă va fi una de stabilitate politică, prin acceptarea propunerii coaliţiei de partide care deţine majoritatea în Parlament, respectiv PSD plus ALDE, cu sprijinul UDMR, sau poate răsturna echilibrul de forţe prin desemnarea unui premier care nu convine majorităţii parlamentare.

 

Potrivit Constituţiei, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult