Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 27 Februarie , 2020

Cum să obții finanțare cu fonduri europene? Află aici!

de REDACTIA

 

UE oferă bani pentru o gamă largă de proiecte și programe care acoperă diverse domenii. Beneficiarii pot primi finanțare UE în funcție de direcțiile de acțiune strategice ale fiecărui proiect și de prioritățile majore stabilite de fiecare stat membru. Politicile regionale se adresează tuturor zonelor și orașelor din UE, având drept scop crearea de locuri de muncă, competitivitatea afacerilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și creșterea calității vieții cetățenilor. 

Mai jos găsești un ghid pentru a înțelege mai bine cum poți obține bani europeni  și la ce linie de finanțare te încadrezi:

 

Există prin trei fonduri principale:

1. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER)

2. Fondul de Coeziune (CF)

3. Fondul Social European (FSE)

 

Împreună cu Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Fondul European pentru Pescuit și Maritim (FEPF), acestea alcătuiesc Fondurile Structurale și de Investiții Europene (ESI). Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului stabilește dispozițiile comune, regulile de bază și prioritățile acestora.

 

Beneficiari potențiali:

• Autorități locale, regionale și naționale, precum și organisme administrative;

• Instituții sociale, culturale și educaționale;

• Organizațiile salariaților și ale angajatorilor, precum și cele care oferă instruire și

sprijin pentru lucrători;

• ONG-uri și organizații de caritate;

• Companii, IMM-uri, inclusiv antreprenori sociali și asociații.

 

Beneficiarii potențiali trebuie să contacteze Autoritatea de Management responsabilă pentru

coordonarea fondurilor structurale UE din țara lor pentru detalii suplimentare. De asemenea, pentru siguranță și claritate, e recomandat să apelezi la un serviciu specializat de consultanță pentru a afla cum poți accesa fonduri europene.

 

Tinerii beneficiază de două tipuri principale de finanțare:

 

Educație și formare profesională - oportunități de studiu prin Erasmus + sprijin pentru elevii care se apropie de sfârșitul învățământului secundar și formare profesională în altă țară;

Tineret - cofinanțarea proiectelor care încurajează implicarea civică, munca voluntară și o perspectivă multiculturală mai largă.

 

Cercetătorii

Între 2014 și 2020, UE oferă finanțare pentru cercetare de aproape 80 miliarde de euro, în special prin programul său principal Orizont 2020. Aceste fonduri au, de obicei, forma de subvenții, pentru a finanța parțial o gamă variată de proiecte de cercetare.

 

Fermieri și afaceri rurale

Majoritatea fermierilor din UE sunt eligibili pentru plăți directe de susținere a producției. Aproximativ o treime dintre acestea sunt administrate astfel încât să sprijine practicile agricole ecologice (menținerea pășunilor permanente, diversificarea culturilor etc.).

 

De asemenea, ei primesc bani în funcție de cantitatea de pământ pe care o dețin, cu condiția să utilizeze metode de producție ecologice, care păstrează biodiversitatea, calitatea solului și a apei și mențin emisiile reduse.

 

Finanțarea UE îi ajută pe fermieri și să se instruiască în tehnici noi și să își modernizeze sau să-și restructureze afacerile. De asemenea, contribuie substanțial la îmbunătățirea vieții în zonele rurale, prin crearea de locuri de muncă și furnizarea de servicii de bază. În plus, în cadrul dezvoltării rurale, cei tineri pot beneficia de sprijin specific pentru înființarea activității lor, precum și de rate mai mari de sprijin pentru investițiile pe care le realizează în afaceri.

 

Concluzionând, dacă te regăsești în situațiile de mai sus sau dacă ai idei bune, nu ezita să contactezi un specialist pentru a fi ghidat către accesarea unor fonduri și îndeplinirea visului tău!

 

sursa foto: shutterstock.com