Luni , 7 Aprilie 2014

Cum ne ferim de bolile transmise de insecte

În 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar sloganul ales pentru această zi este „Entităţi mici, pericol mare!”, cu referire la bolile transmise de insecte. Direcţia de Sănătate Publică Sălaj prezintă, cu această ocazie, câteva dintre cele mai periculoase astfel de boli, cu accent pe prevenirea lor.

 

Ziua Mondială a Sănătăţii aduce, anul acesta, în centrul atenţiei câţiva dintre cei mai cunoscuţi vectori - ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele si unele rozătoare -  responsabili pentru transmiterea unor boli grave de la o persoană la alta și dintr-un loc în altul, dar și asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.

 

Una dintre cele mai cunoscute afecţiuni transmise de insecte este malaria, o boală cauzată de parazitul Plasmodium, care se transmite prin înţepătura femelei de ţânţar Anopheles, infectată. Simptomele includ febră, cefalee, vărsături şi, în mod obişnuit, apar între zilele 10 şi 15 după înţepătura ţânţarului. Intervenţiile cheie pentru controlul malariei sunt: tratamentul prompt şi eficient, utilizarea insecticidelor şi a plaselor de către persoanele la risc, folosirea spray-uri cu insecticide pentru interior în vederea controlului ţânţarilor vectori.

 

Tot de înţepătura ţânţarilor este legată şi infecţia cu virusul West Nile. Simptomatologia cuprinde febră, frisoane, mialgii, artralgii, cefalee fronto-occipitală. În mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra.Prevenţia include dezinsecţia periodică, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi, şosete, în timpul şederii în zona endemic, aplicarea de repelenţi pe haine sau pe părţile lăsate descoperite, utilizarea de plase impregnate cu insectide, folosirea de insecticide în interior sub formă de aerosoli, benzi impregnate sau pastile.

 

În boala Lyme, cunoscută şi ca borelioză, vectorul este căpuşa. Leziunile precoce au forma unui inel extins, frecvent cu o zonă centrală clară. Febra, frisoanele, mialgia şi cefaleea sunt simptome obişnuite, care pot fi  urmate şi afectarea meningelui.Afectarea sistemului nervos central şi alte complicaţii pot să apară după câteva săptămâni sau luni de la debutul bolii. Pentru borelioză, nu există profilaxie specifică.Ca măsuri de precauţie, se recomandă evitarea zonelor infestate cu căpuşe şi a expunerii la căpuşe.Dacă a intervenit înţepătura, căpuşa trebuie înlăturată cât mai curând posibil.

 

Encefalita de căpuşă este cauzată de un virus din familia Flaviviridae, transmis accidental şi la om prin intermediul căpuşelor.Se manifestă iniţial ca o stare gripală urmată, după o perioadă de afebrilitate, de un nou puseu febril pe fondul căruia apar semne de meningită, meningoencefalită, paralizii. Boala beneficiază de prevenţie specifică prin administrare de imunoglobuline specifice pre- şi postexpunere şi vaccinuri, în special cu virus inactivat.Pe lângă măsurile specifice, se impune un comportament preventiv faţă de înţepătura de căpuşă.

 

Tot căpuşele dau, în anumite zone ale globului, febra butonoasă, febra hemoragică de Crimeea-Congo, în timp ce ţânţarii pot transmite febra hemoragică Denga şi febra galbenă. Alte boli cu nume exotic sunt transmise de diverse rozătoare şi paraziţi, ce pot fi întâlniţi cu precădere în zonele calde ale planetei.

 

Pentru că, la noi, principalul vector de transmisie a cestor boli rămâne ţânţarul, reprezenanţii DSP fac câteva recomandări preventive în acest sens: dimineaţa şi seara purtaţi haine deschise la culoare cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; aplicaţi substanţe chimice pe pielea expusă muşcăturilor de ţânţari; aplicaţi substanţe insecticide pe îmbrăcăminte, folosiţi în jurul patului o plasă de ţânţari; utilizaţi sprayuri cu substanţe insecticide sau benzi impregnate, pastile pentru ţânţari; instalaţi sau reparaţi plase de protecţie la ferestre şi uşi pentru a nu permite ţânţarilor să intre în locuinţă; pentru a reduce populaţia de ţânţari din jurul locuinţei nu lăsaţi apa stagnantă în butoaie sau vase descoperite, ghivece de flori, vasele de băut ale animalelor, anvelope aruncate; evacuaţi zilnic gunoiul şi nu faceţi depozite de gunoi; şi, nu în ultimul rând, prezentaţi-vă la medicul de familie sau la medicul infecţionist în cazul apariţiei simptomelor de îmbolnăvire.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei