Marţi , 5 Septembrie 2017

Culturile agricole din Sălaj, afectate de caniculă

 Zilele caniculare şi seceta din lunile de vară au provocat pagube serioase agricultorilor sălăjeni, determinând o coacere forţată a bobului, în special în cazul culturilor de floarea soarelui.

Deşi la o primă impresie culturile din Sălaj arată bine, calitatea recoltelor va fi diminuată din cauza arşiţei, avertizează directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Valentin Duca.

„Fenomenele meteo din lunile aprilie-mai au afectat pomii fructiferi, producţia de prune şi mere este mai mică decât în anul precedent. Sunt zone în judeţ în care nu există prune aproape deloc din cauza brumelor şi îngheţului târziu din lunile aprilie-mai. În cultura mare, în special la porumb şi floarea soarelui, vor fi înregistrate pierderi semnificative. Din cauza precipaţiilor scăzute şi a temperaturilor foarte ridicate din luna august se observă o coacere forţată a porumbului. Culturile de porumb care sunt înfiinţate arată bine, dar va fi o pierdere calitativă şi cantitativă. La fel şi la floarea soarelui. Suntem încă în perioada de umplere a bobului. Lipsa umidităţii în sol a afectat formarea bobului şi, în special la porumb, conţinutul de proteine din bob”, a declarat Valentin Duca.

Efectele schimbărilor climatice din ultimii ani au fost observate şi de specialiştii Centrului de Cercetări Biologice Jibou, a declarat directorul Centrului de Cercetări Biologice Cosmin Sicora. „Observăm o prezenţă a schimbărilor climatice, deşi nu ne-am dorit-o. Se observă o încălzire şi o aridizare a climei, mai ales în zona noastră, a Sălajului. Specialiştii de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou efectuează de câţiva ani o monitorizare a florei Sălajului şi se observă modificări în componenţa floristică şi în arealele de distribuţie ale unor plante din zona Sălajului care ne duc la concluzia că într-adevăr clima noastră, ca şi cea a ţării, în general, merge într-un proces de încălzire. Prezenţa acestor efecte se face din ce în ce mai simţită şi la noi: verile sunt din ce în ce mai calde şi sunt perioade mai secetoase care adaugă un stres în plus asupra plantelor şi se reflectă şi în productivitatea agricolă,” a spus directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou.

Printre cele mai afectate culturi se numără porumbul, floarea soarelui şi soia, întrucât din cauza temperaturilor prea mari, bobul s-a copt forţat. În acelaşi timp, şi culturile de legume în câmp ar putea fi afectate de secetă, chiar dacă acestea sunt irigate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
26 Septembrie 2018
Citeşte mai mult