Joi , 9 Ianuarie 2020

Cultura sub vremuri

Ziua Culturii Naționale va fi marcată în acest an, la Zalău, printr-o dezbatere publică despre starea culturii contemporane. Dacă în orașe precum București, Cluj, Iași, Sibiu sau Timișoara, astfel de dezbateri sunt deja rutină și vizează într-o mare măsură discutarea critică a practicii existente, pentru orașele mai mici, cu o activitate culturală mai restrânsă, o dezbatere care să adune la un loc reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai autorităților publice și ai sectorului cultural independent ar trebui să fie orientată spre viitor, în vederea elaborării și asumării unei strategii culturale pe termen scurt, mediu și lung.
 
De aceea, în acest an, Muzeul Județean de Istorie și Artă îi invită pe cei interesați, pe 15 ianuarie, de la ora 18, la Galeria de Artă „Ioan Sima”, pentru o dezbatere despre starea culturii contemporane, care să evidențieze miza colaborărilor între sectorul cultural independent, pe de o parte și instituțiile de cultură și autoritățile locale, pe de altă parte. La eveniment și-au anunțat participarea reprezentanți ai unor asociații culturale din Zalău și Cluj, printre care Asociația Pro Teatru, Fabrica de Pensule, Reciproca, Reactor de Creație și Experiment, Casa Tranzit și Váróterem Projekt.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, pentru Zalău, "anul teatral 2019 a fost unul foarte bun, un an în care, orașul a început să capete vizibilitate în peisajul artelor spectacolului și să fie tot mai bine conectat cu artiști și asociații care operează în domeniu. Pe lângă spectacolele care aveau loc periodic la Casa de Cultură a Sindicatelor, Zalăul a găzduit două stagiuni de teatru al unor operatori culturali independenți: Asociația Pro Teatru din Zalău și Reactor de Creație și Experiment din Cluj. Săptămânal, în special în partea a doua a anului, zălăuanii au putut lua contact cu producții teatrale contemporane, atât pentru adulți, cât și pentru copii".
 
Prin intermediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, două echipe compuse din artiști independenți și cercetători ai muzeului au produs primele spectacole de teatru documentar cu tematică locală, "Fabrici și Uzine" și "Sunt una dintre fortunate", ulterior itinerate în afara Zalăului. Aceste două producții și implicarea muzeului în susținerea activității celor două asociații sunt o probă a utilității și necesității colaborării între instituții publice de cultură și sectorul cultural independent, în vederea diversificării și consolidării ofertei culturale. De asemenea, sprijinul financiar din partea Centrului Județean de Cultură și Artă al județului Sălaj și al companiei private Tenaris Silcotub, pentru stagiunea de teatru a asociației Pro Teatru și pentru producția spectacolului "Fabrici și Uzine" evidențiază importanța finanțării și cofinanțării acestui tip de proiecte și activități culturale.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei