Sambătă , 16 Decembrie 2017

Cosmin Sicora a fost premiat de către Academia Română

 Directorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, Cosmin Sicora, a fost premiat de către Academia Română.

 

Vineri, în cadrul ședinței festive care a avut loc  la Academia Română, Cosmin Sicora  a primit premiul "Emanoil Teodorescu" pentru lucrările publicate în perioada 2003-2015 în domeniul microbiologie – fotosinteza la  cianobacterii, cu implicații pentru fiziologia plantelor. ”Mulțumesc colegilor de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou și celorlalți colegi care au fost alături de mine”, a scris Cosmin Sicora pe pagina sa de Facebook, după primirea premiului, care a fost acordat în nume colectiv.

 

Ce sunt premiile Academiei Române

 

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului. Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române. Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani. Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an, în şedinţă solemnă a Adunării Generale a Academiei Române. Academia Română acordă premii pe 14 domenii: de la filologie, istorie, economie, la știința și tehnologia informației.

 

Cine a fost Emanoil Teodorescu

Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti. Premiul obținut de către directorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou  poartă numele "Emanoil Teodorescu" (n. 10 mai 1866, Siminicea, Suceava - d. 26 aprilie 1949, București), care  a fost un botanist român, membru titular  din 1945 al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de științe din Franța. A fost considerat drept întemeietor al școlii de alergologie și al învãțãmîntului universitar de fiziologia plantelor din țara noastrã. În cursul cercetãrilor sale, a descoperit o nouã specie de alge (Dunaliella), nouã varietãți și 18 noi alge. A studiat și influența acidului carbonic asupra formei și structurii plantelor. De asemenea, a studiat mișcãrile autonome ale mai multor specii de alge.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult