Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Luni , 10 Februarie , 2020

Copii cu afecţiuni de coloană

de Alina Rad

Studiile de specialitate au scos la iveală faptul că 90 la sută dintre copii se confruntă cu o problemă de postură, într-o formă mai mult sau mai puţin accentuată. Există trei tipuri majore de modificări patologice ale coloanei vertebrale: cifoza, scolioza sau lordoza.

Afecțiunile coloanei vertebrale sunt vizibile cu ochiul liber, ele putând chiar să conducă către probleme medicale secundare, dacă nu sunt depistate și tratate la timp. Un părinte poate observa o poziție deficitară a corpului urmărind poziția umerilor, toracele, tipul de respirație și linia coloanei vertebrale.  Încă de la primele semne, e important să consultăm un specialist.

Problemele de postură pot fi cauzate de pozitia greşită a copilului pe scaun încă din primii ani de viaţă, la masă, la birou sau în bancă, purtarea incorectă a ghiozdanului, creşterea bruscă în înălţime, lipsa practicării regulate a sportului.  Rahitismul, miopia sau modificări ale auzului pot determina copilul să adopte poziţii asimetrice sau incorecte.

Copilul cifotic are pozitia capului si jumatatea superioara a trunchiului mult aplecate in fata, manifestand si o proeminenta a bazinului.

Scolioza, întâlnită mai des în cazul fetelor, poate fi indetificată ca o deformare in forma literei S sau C a coloanei. Un umăr, un omoplat, coastele dintr-o parte sau un șold pot apărea mai accentuate sau mai înalte ca poziție decât celelalte din partea opusă iar capul copilului nu este poziționat central, în prelungirea coloanei.

 

Lordoza este o postură anormală a coloanei vertebrale în zona dorso-lombară, fiind accentuată curbura naturală a spatelui.