Miercuri , 5 Decembrie 2018

Consilierii locali au aprobat taxele şi impozitele care se vor aplica la Zalău în 2019

Taxele şi impozitele locale practicate în municipiu de la 1 ianuarie 2019 au vot aprobate de consilierii locali. Acestea sunt calculate cu aplicarea aceloraşi cote ca în 2018, indexate cu rata inflaţiei, iar cei care vor plăti până la data de 31 martie vor beneficia de unele reduceri. Se majorează însă, cu 300 la sută, impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, aflate în intravilan.

În şedinţa de Consiliu local din data de 29 noiembrie, consilierii au aprobat proiectul de hotărâre care stabileşte taxele şi impozitele locale pentru anul 2019. Pentru contribuabilii persoane fizice care au restanţele achitate şi vor plăti impozitul pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport datorat pe întregul an până la data de 31 martie 2019 se va acorda o bonificaţie de 10 la sută. Pentru persoanele juridice, bonificaţia va fi de cinci la sută. Datoriile cu valoare mai mică de cinci lei, aflate în sold la data de 31 decembrie 2018 vor fi anulate.

Ca o noutate, de la 1 ianuarie 2019 se va majora cu 300 la sută impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, aflate în intravilan. Pe de altă parte, vor fi scutite de la plata impozitului sau a taxelor aferente clădirile clasate ca monumente istorice, clădirile şi terenurile care sunt utilizate pentru furnizarea de servicii sociale, clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea eficienţei energetice a imobilului şi altele.

Pentru anul 2019, municipalitatea propune ca pentru calculul impozitului sau taxei pe clădiri rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice sau juridice cota aplicată asupra valorii impozabile a clădirilor să fie cea care s-a aplicat şi în 2018, respectiv 0,1 la sută. Pentru calculul impozitului sau taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, cota aplicată propusă este de 0,3 la sută, la fel ca în 2018. Pentru calculul impozitului sau taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice, cota propusă este de unu la sută, deci cu 0,1 la sută mai mică faţă de cota aplicată în 2018. Pentru calculul impozitului sau taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice sau juridice utilizate pentriu activităţi din domeniul agricol, cota aplicată asupra valorii stabilite va fi de 0,4 la sută. Valoarea impozitelor şi taxelor locale se va indexa cu 1,3 la sută, procent ce reprezintă rata inflaţiei.

Legat de tarifele practicate în pieţe, în Hala Agroalimentară din centru, dar şi în noua hală de la Astralis, tariful pentru o masă de 1,35 mp va fi de opt lei pe zi pentru producătorii agricoli, iar pentru o masă de 1,02 mp tariful zilnic va fi de șase lei. Tariful zilnic la vitrina frigorifică va fi de 10 lei pentru producători şi de 12 lei pentru comercianţi. Tariful de închiriere al cântarelor va fi de patru lei pe zi, iar tariful de utilizare a toaletei publice va fi de un leu intrarea. În piaţa din Dumbrava Nord, rezervarea unei mese în sectorul agricol, alimentar sau de flori va costa 1,20 lei pe zi, iar în sectorul industrial sau pentru alimente ambalate tariful va fi de 1,5 lei pe zi. Închirierea unui cântar va costa aici doi lei pe zi, iar intrarea la toaleta publică este la jumătate de preţ faţă de celelalte două pieţe, adică 50 de bani intrarea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop