Duminică , 1 Aprilie 2018

Consilierii județeni PNL nu sunt de acord cu plata amenzilor din bani publici

 Consilierii județeni ai PNL Sălaj au votat împotriva rectificării de buget propuse la punctul trei de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean din 29 martie 2018.

Consilierii liberali spun că s-au văzut obligați să voteze împotriva rectificării bugetare propuse de executiv pentru că nu sunt de acord cu solicitarea Spitalului Județean de a se aloca sume pentru a plăti amenzi și despăgubiri în urma unui proces intentat de patru persoane care s-au îmbolnăvit grav în perioada în care erau internate în cadrul spitalului.

Astfel, consilierii județeni ai PNL spun că nu li se pare normal ca instituția să plătească din bani publici despăgubiri într-un caz clar de culpă medicală, iar cei responsabili să nu suporte consecințele materiale.

,,Despre acest subiect au scris și reprezentanții mass-media locale și naționale, dar, în linii mari, vă reamintim doar partea finală a procesului - prin sentința penală pronunțată în data de 6 februarie 2018 este condamnat inculpatul  Spitalul Judetean de Urgență Zalău, prin reprezentant legal manager Barna Laurențiu, la pedeapsa de 180 zile de amendă penală pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Astfel, Spitalul Județean de Urgență Zalău ar urma să plătească statului, cu titlu de amendă penală, suma de 72.000 lei și despăgubiri materiale și morale pentru cele patru persoane vătămate în cuantum de 190.000 euro şi 895 lei. Practic, prin proiectul de hotărăre privind rectificarea bugetului propriu al județului, președintele Tiberiu Marc a introdus un punct pentru achitarea acestor sume din bani publici – respectiv bugetul Spitalului Județean, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean.

În cursul anchetei penale, experții din cadrul institutelor medico-legale care au întocmit rapoartele de constatare apreciază că ,,dincolo de orice îndoială rezonabilă” inculpatul se face vinovat de săvârșirea infracțiunii. Cu toate acestea,  printr-o hotărâre a Consiliului Județean a fost aprobată suma de 200.000 lei pentru angajarea unor avocați care să reprezinte spitalul, deși vinovăția era evidentă.

Cu toate că managerul spitalului putea să încheie un acord de recunoaștere a  vinovăției, caz în care amenda era minimă (nu de 72.000 ca în prezent), și să înceapă atunci negocierile de ofertare a celor patru persoane vătămate, acesta a preferat calea nerecunoașterii culpei, cu toate că un manager de bună credință și profesionist ar trebui să  acționeze întotdeauna pentru limitarea pagubelor și nu pentru amplificarea lor, a explicat într-o conferință de presă consilierul județean Ioan Iepure.

Liberalii susțin că prin această acțiune a executivului Consiliului Județean se creează un precedent, respectiv daunele provocate de erori de management să fie achitate din bugete publice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
18 Aprilie 2019
Citeşte mai mult