Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Miercuri , 6 Februarie , 2019

Condamnată pentru șantaj pe Facebook

de Andreea Vilcovschi

Magistrații Judecătoriei Zalău s-au pronunțat, zilele trecute, într-un dosar de șantaj derulat în spațiul virtual.

Cazul a ajuns în atenția oamenilor legii în 2017, după ce o adolescentă din Zalău i-a sesizat cu privire la capcana în care căzuse, dând crezare poveștii inventate de către o tânără din județul Giurgiu. În august 2017, aceasta din urmă și-a creat un profil fals de Facebook și, pretinzând că este bărbat, a abordat-o pe o zălăuanca de 17 ani.

În timp, minora a ajuns să se îndrăgostească de presupusul tânăr aflat la sute de kilometri distanță, căruia i-a trimis fotografii și video-uri indecente, dar și sume de bani. Lucrurile au degenerat în momentul în care fata i-a trimis cu titlu de împrumut bani pentru a face școala de șoferi, însă "băiatul" a refuzat să-i mai returneze și chiar a amenințat-o că va face publice fotografiile indecente dacă nu va primi și alți bani.

În cele din urmă, adolescenta a cerut ajutorul polițiștilor, giurgiuveanca fiind prinsă în flagrant de către oamenii legii în timp ce ridica ultima sumă de bani ce îi fusese expediată.

Inculpata a fost găsită vinovată de săvârșirea infracțiunii de șantaj și a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru doi ani și jumătate. În această perioadă, inculpata trebuie să respecte mai multe obligații, printre care să se prezinte la Serviciul de Probațiune la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, dar și să anunțe în prealabil orice deplasare care depășește cinci zile. În plus, a fost obligată să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. Dacă nu va respecta toate aceste obligații, femeia ar putea ajunge după gratii.

De asemenea, tânăra va trebui să îi plătească victimei sale daune morale de 2.000 de euro, 2.380 de lei onorariu avocațional, 975 de lei cu titlu de prejudiciu material, și 800 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Soluția Judecătoriei Zalău poate fi atacată cu apel.