Vineri , 23 Februarie 2018

Comemorare: 99 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui om politic Gheorghe Pop de Băseşti

 La nivelul judeţului Sălaj a avut loc vineri, 23 februarie, un eveniment de comemorare, la împlinirea celor  99 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om politic Gheorghe Pop de Băseşti. Manifestările au avut loc la sediul Serivicului Judeţean Sălaj al Arhivelor Naţionale.

În prezenţa oficialităţilor de la nivel judeţean şi local, manifestările au debutat cu un ceremonial religios la bustul marelui om politic Gheorghe Pop de Băseşti, amplasat în faţa  Serivicului Judeţean Sălaj al Arhivelor Naţionale.

După ce au fost depuse coroane şi jerbe de flori la bustul marelui om politic, în continuarea activităţilor a  avut loc un simpozion, ce a adus în lumină contrbuţia pe care Gheorghe Pop de Băseşti a avut-o în procesul de înfăptuire a Unirii. De asemenea, în Sala de Expoziţii a  instituţiei a avut loc o lansare de carte, precum şi o expoziţie documentară pe tema propusă.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat de Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Serviciul Judeţean Sălaj al Arhivelor Naţionale.

 

Cine a fost Gheroghe Pop de Băseşti

George Pop de Băseşti s-a născut la 1 august 1835, la Băseşti, Comitatul Sălaj. A fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepreşedinte, iar între 1902-1918 preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania. În 1872 a fost ales deputat în parlamentului ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881. A reprezentat pentru 9 ani interesele burgheziei româneşti din Transilvania în parlamentul de la Budapesta. La 9 august 1880 a propus, într-o conferinţă ţinută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania şi Ungaria într-un singur partid naţional. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie1880, o conferinţă alcătuită din 30 de fruntaşi români din Transilvania şi Ungaria, care au decis convocarea conferinţei naţionale de la Sibiu din anul 1881, care a decretat solidaritatea partidelor naţionale româneşti din Ungaria şi unirea acestora sub numele de Partidul Naţional Român din Transilvania şi Ungaria. În perioada 1892-1894 George Pop de Băseşti a fost unul dintre liderii mişcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei şi drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnaţi la închisoare pentru susţinerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiştilor de la Cluj în1894. A prezidat Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani. Urmaşul său la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

12 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
12 Decembrie 2018
Citeşte mai mult