Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 6 Octombrie , 2017

Colegiul Tehnic “API” şi-a sărbătorit patronul spiritual

de Ana Tudoran

La 190 de ani de la naşterea lui Alesandru Papiu Ilarian şi, totodată, la 140 de ani de la moartea acestuia, elevii şi profesorii Colegiului Tehnic din Zalău, care îi poartă numele au dezvelit o placă comemorativă, în prezenţa autorităţilor locale.

În cadrul evenimentelor a fost dezvelită placa comemorativă  de către directorul instituției, Ioan Lung și primarul municipiului, Ionel Ciunt şi amplasată pe frontispiciul clădirii, “In memoriam Alesandru Papiu Ilarian”. Bustul lui Alesandru Papiu Ilarian, monument aflat în fața colegiului a fost, de asemenea, complet restaurant de către   Primăria Zalău, prin Citadin. Elevii au adus buchete de flori pe care le-au așezat pe soclul bustului lui Alesandru Papiu Ilarian.

 La ceremonie au participat toți elevii colegiului, profesorii și  reprezentnţi ai administraţiei locale: primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt , viceprimarul municipiului, Teodor Bălăjel, subprefectul județului, Vegh Alexandru și reprezentanți ai municipalității și ai Inspectoratului Școlar Sălaj.

 

Cine a fost Alesandru Papiu Ilarian

 

Alexandru Papiu-Ilarian s-a născut în 27 septembrie 1827, în Bezded, Comitatul Solnocul Interior şi a murit în    23 octombrie 1877 la Sibiu.

Alexandru Papiu-Ilarian a fost unul dintre organizatorii şi conducătorii Revoluţiei Române de la 1848 din Transilvania. A participat la Adunarea Naţională de la Blaj din 18/30 aprilie 1848 şi la cea din mai 1848. Între iulie şi august 1848 a fost comisar de propagandă în judeţul Dâmboviţa. După o scurtă perioadă în care a deţinut funcţia de inspector al şcolilor din cercul Blaj, a plecat la Viena. Până în 1852 a urmat cursurile juridice la Universitatea din Viena. Între 1852 şi 1854 şi-a continuat studiile la Universitatea din Padova. În data de 10 ianuarie 1854 a obţinut titlul de doctor în drept. Între 1855 şi 1858 a ocupat o catedră la Facultatea Juridică din Iaşi, unde predă dreptul uman, dreptul penal şi inaugurează cursul de "Statistică generală a Europei". Între 1858 şi 1860 Papiu este institutor al copiilor moşierului Panaiot Balş, pe care îi însoţeşte la studii în Berlin. După o scurtă perioadă când a fost jurisconsult al Moldovei, Papiu devine membru al Eforiei Şcolilor din Bucureşti. În 1862 el va fi numit procuror de secţie la Curtea de Casaţie din Bucureşti. Papiu-Ilarian a fost primul român transilvănean care a intrat într-un guvern de la Bucureşti: între octombrie 1863 şi ianuarie 1864 a fost ministru de justiţie în guvernul Kogălniceanu, legându-şi numele de o reformă importantă (secularizarea averilor mănăstireşti). Papiu-Ilarian a fost primul preşedinte al societăţii "Transilvania" pe care a condus-o între 1867 şi 1874. În anul 1868 (alături de Mihail Kogălniceanu şi George Sion) Papiu a devenit membru al Academiei Române, fiind primul academician care a rostit un discurs de recepţie. Discursul, rostit în şedinţa Academiei din 14 septembrie 1869, se intitula Viaţa şi ideile lui Gheorghe Şincai din Şinca. Membru al Baroului de avocaţi din Bucureşti, Papiu-Ilarian a pledat în numeroase procese. Dintre acestea, răsunător în epocă a fost cel din 1873, când Papiu-Ilarian a susţinut cauza lucrătorilor bivolari din Giurgiu. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii dintre Brazi (greco-catolică) din Sibiu. Monumentul funerar a fost realizat în anul 1880 de sculptorul Carol Cauner şi este alcătuit dintr-un bust din marmură albă reprezentându-l pe defunct, bust aşezat pe o coloană canelată înaltă de 1,25 m.