Luni , 24 Aprilie 2017

Colectarea veniturilor de la sălăjeni, o prioritate!

Colectarea veniturilor de la sălăjeni, o prioritate

Colectarea veniturilor la bugetul de stat, încasarea de sume suplimentare şi recuperarea banilor încasaţi necuveniţi au intrat în atenţia Instituţiei Prefectului judeţului Sălaj. Creşterea gradului de colectare este unul dintre obiectivele prioritare ale Programului de Guvernare.

Reprezentanţii instituţiilor responsabile de stabilirea şi colectarea sumelor datorate la bugetul de stat din Sălaj au expus măsurile implementate în primul trimestru al anului 2017 în şedinţa de Colegiu Prefectural prezidată de prefectul Florin Florian. Astfel, reprezentanţii Biroului Vamal Sălaj şi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au fost chestionaţi cu privire la măsurile luate pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul de stat şi încasarea sumelor suplimentare.

În 2017, importurile aduc mai puţine încasări Biroului Vamal

În primul trimestru al anului 2017, rata importurilor a scăzut semnificativ în judeţul Sălaj, fapt care a determinat o micşorare a sumelor încasate de instituţie, după cum a explicat inspectorul vamal de gradul IV, Dorina Ciupe: „În această perioadă s-a constatat reducerea operațiunilor vamale pentru că anumite societăți comerciale nu au efectuat operațiuni de import. De exemplu, în ianuarie, gradul de realizare a fost de 87 la sută pentru că anumite societăți comerciale nu au efectuat operațiuni de import, în februarie procentul de realizare a fost de 64 la sută pentru că au fost operatori economici care, deși au efectuat mai multe operațiuni vamale, au înregistrat operațiuni vamale cu taxă vamală zero și TVA amânat. În martie, procentul este de 94 la sută pentru că au mai crescut operațiunile vamale la anumite societăți”.

Un alt atribut al Biroului Vamal Sălaj este şi încasarea de sume suplimentare prin reverificarea declaraţiilor vamale. În ceea ce priveşte controlul ulterior al declaraţiilor fiscale, în primele trei luni ale anului în curs au fost reverificate 150 de declaraţii fiscale.

„Activitatea de control ulterior este desfășurată de o singură persoană și activitatea aceasta constă în reverificarea declarațiilor vamale. Având în vedere că la nivelul sistemului vamal există un sistem informatic foarte bine pus la punct, nu s-au constatat erori în ceea ce privește întocmirea declarațiilor vamale. În trimestrul unu au fost reverificate 150 de declarații vamale fără să se stabilească sume suplimentare. În urma reverificărilor nu s-au constatat sume în plus. Eventual, s-au restituit sume”, a conchis sursa citată.

Recuperarea sumelor încasate necuvenit, o problemă a autorităţilor

Totodată, conducerea Instituţiei Prefectului s-a arătat interesată de modul în care autorităţile competente recuperează sumele încasate necuvenit.

 Pe fondul problemei cu recuperarea sumelor încasate necuvenit, prefectul Florin Florian a opinat că sincopele din acest domeniu ar putea fi eliminate prin corelarea bazelor de date existente. „În viziunea mea, dacă bazele de date ar fi actualizate și ar fi o corelare între ele, probabil nu ar exista sincope de genul ăsta. Identificăm persoane și după 30, 60, 90 de zile care au beneficiat de astfel de contribuții”, a semnalat prefectul. Ca răspuns la interpelarea prefectului, directorul executiv al AJPIS Sălaj, Mircea Pop, a evidenţiat că există o serie de baze de date la care inspectorii din cadrul Agenţiei nu au acces. „Aici este vorba de o bază de date mai complexă, nu numai cea de la colegii ANAF. Sunt și baze de date de la alte instituții, inclusiv de la cele financiar-bancare unde, din păcate, nu prea avem acces. Problema este că din cauza lipsei accesului la bazele de date nu găsim aceste informaţii în timp real”, a conchis Mircea Pop.

În conformitate cu obiectivele programului de guvernare, creşterea gradului de colectare a veniturilor de la bugetul de stat prin îmbunătăţirea colectării şi conformării voluntare constituie o prioritate pentru instituţiile deconcentrate cu rol în domeniu.

 La nivel naţional, pe fondul implementării măsurilor de îmbunătăţire a colectării şi conformării voluntare, ANAF a reuşit să realizeze un total al veniturilor bugetare în trimestrul  I 2017 în cuantum de 50.423,1 mil. lei, ceea ce reprezintă  o depăşire cu 1,3 la sută - indice nominal, respectiv 631,3 mil. lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului 2016, arată un comunicat al instituţiei.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei