Miercuri , 12 Februarie 2020

Coafezele şi frizerii, păsuiţi până anul viitor

 Ministerul Sănătății a anunţat că procedurile de conformare pentru saloanele de coafură și înfrumusețare se amână pentru 1 ianuarie 2021. Acestea câştigă, astfel, un an de zile în care pot să solicite certificarea de către direcțiile de sănătate publică, în vederea reautorizării. Iniţial, termenul anunţat a fost 14 februarie.

Ordinul de ministru prorogat până anul viitor încadrează saloanele de înfrumuseţare în categoria de risc a spitalelor şi a cabinetelor medicale. Asta înseamnă că toate saloanele de coafură şi manichiură sunt obligate să înlocuiască aparatele de sterilizat pe care le folosesc în prezent cu unele mai performante şi mai costisitoare. Aceste unităţi  trebuie să aibă în dotare autoclave, nişte aparate cu care se sterilizează prosoapele şi articolele din material plastic. Costul unui astfel de sterilizator porneşte de la 5.000 de lei, spun cei care profesează în domeniu.

În baza actualei legislaţii, certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică se aplică la cerere, în baza declarației pe propria răspundere, iar activitățile de înfrumusețare sunt exceptate de la certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică.

Din 1 ianuarie 2021, certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică va fi obligatorie pentru activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație, pentru activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare.

Frizerii, coafezele, manichiuristele, cosmeticienele şi proprietarii de saloane de înfrumuseţare s-au declarat nemulţumiţi de noile solicitări ale Ministerului Sănătăţii şi au iniţiat o petiţie on-line prin care au cerut anularea Ordinului de ministru. În opinia lor, costurile reautorizării sunt de neatins în multe cazuri, iar spaţiile mici de 20 sau 30 de mp nu se vor mai putea autoriza. Aceştia nu au obţinut anularea noilor reglementări, dar au primit o amânare până în prima zi a anului viitor.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

09 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
09 Aprilie 2020
Citeşte mai mult