Marţi , 30 Ianuarie 2018

Clio Box: Tiparul pentru turnat nituri de bronz de la Șimleu Silvaniei

 Iliada este o poveste veche despre oameni și zei inspirată din fapte reale care s-au petrecut la sfârșitul celui de-al doilea mileniu a.Chr. Dar povestea nu se oprește asupra oamenilor de rând, ci vorbește mai ales despre lideri care încearcă să devină aidoma zeilor, iar nemurirea era conferită de faptele de arme, de poziția socială și de bogăție. Homer povestește, nu o dată, episoade când liderii aheilor sau cei ai troienilor organizau petreceri la care vinul era servit din vase de metal: aur, argint sau bronz sau când pe câmpul de luptă își etalau armurile și coifurile confecționate din tablă de bronz, strălucind aidoma aurului în bătaia soarelui.

Aproximativ în aceeași perioadă apar și în zona Transilvaniei primele obiecte confecționate din tablă de bronz. Este vorba despre vase mari de bronz de dimensiunea unei găleți actuale, dar și vase mai mici, cu o toartă. Tot din tablă de bronz au fost confecționate armuri, coifuri dar și brâuri late menite să-i protejeze pe războinici în luptă. Pentru îmbinarea acestor obiecte confecționate din tablă de bronz erau folosite niturile, iar acest lucru este vizibil în cazul pieselor descoperite. Niturile, asemănătoare unor mici cuie erau confecționate și ele prin turnare așa cum o dovedește piesa descoperită la Șimleu Silvaniei în așezarea de pe dealul „Măgura”. Bucățile de tablă care necesitau îmbinare erau suprapuse și găurite cu ajutorul poansoanelor. În găuri erau fixate nituri ce ulterior erau aplatizate prin ciocănire. Niturile erau folosite și pentru repararea obiectelor din tablă dar și pentru prinderea mânerelor de lemn sau os ale spadelor și pumnalelor.

Descoperirea acestui tipar dovedește încă o dată amploarea activităților metalurgice desfășurate în cadrul acestui mare centru tracic care vreme de câteva secole (sec. X – sf. sec. VII a.Chr.) a controlat trecătoarea de pe cursul Crasnei din zona actualului oraș Șimleu Silvaniei. Sunt foarte numeroase dovezile prelucrării bronzului în această mare așezare fortificată (cca. 30/35 ha), dar tiparul descoperit în anul 2010 atestă și un aspect necunoscut până acum al acestei ocupații și anume producerea, prelucrarea/repararea obiectelor din tablă de bronz.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

12 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
12 Decembrie 2018
Citeşte mai mult