Luni , 29 Ianuarie 2018

Clio Box: Povestea cupei de la Șimleu Silvaniei

 Un vas frumos, o cupă cu picior descoperită într-o așezare de la sfârșitul epocii bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Chr.) reprezintă un exemplu despre cum un singur obiect poate dezvălui nenumărate informații care ne permit să creionăm specificul unei epoci.

Studiind vasul, care este o realizare de excepție, obținem informații despre gradul înalt de măiestrie atins de olarii acelor vremuri. Deși lucrat în condiții rudimentare, calitatea vasului nu este cu nimic mai prejos de cea a porțelanului din zilele noastre. Pentru a obține o culoare neagră, lucioasă, meșterul a amestecat grafit în lut, a lustruit bine suprafața vasului și în final l-a ars într-un cuptor fără aerisire.

Acest tip de vas nu este caracteristic ceramicii populației care a locuit în zona Șimleului la finalul epocii bronzului. Forme asemănătoare au fost însă descoperite în zona nord-vestică a Câmpiei Tisei. Ne putem imagina multiple căi prin care acest vas a fost ”importat” sau poate doar imitat într-o așezare aflată la mai bine de 200 km distanță. În epoca bronzului relațiile de schimb la distanță sunt bine documentate, iar comerțul se defășura, în egală măsură, pe mare cât și pe uscat. În Iliada se vorbește despre schimbul reciproc de daruri între aristocrații epocii ca un mijloc de a încheia și consolida alianțe. Darurile constau cel mai adesea în obiecte de mare valoare, bunuri ”exotice” sau de prestigiu, iar această cupă, prin finețea execuției poate intra în această categorie. Nu este exclus ca vasul să fie proprietatea unei femei originară din nord-vestul Câmpiei Tisei ajunse pe cursul Crasnei în urma încheierii unei căsătorii între reprezentanți ai aristocrației.

Nu puține sunt descrierile banchetelor la care participau războinicii epocii bronzului, iar informația este dublată de reprezentările artistice păstrate. Vinul sau berea erau servite de multe ori în asemenea cupe din care serveau pe rând fiecare participant, iar aceasta era o dovadă a respectului reciproc între participanți.

Cupa a fost descoperită, împreună cu alte vase din lut ars, majoritatea întregi, într-o groapă. Aceste gropi cu un inventar aparte sunt interpretate drept dovezi ale unor ofrande aduse zeilor, probabil unor divinități subpământene, ale lumii de dincolo. Poate fi vorba, în acest caz despre o expresie finală a unui banchet funerar, iar unele dintre vase au fost îngropate probabil împreună cu bucate și băuturi servite celor care participaseră la comemorarea celui trecut în lumea umbrelor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult