Luni , 2 Iulie 2018

Ciupercarii sunt cel mai des înţepaţi de căpuşe

Vremea ploioasă din ultima perioadă a dus la o producţie record de ciuperci în pădurile sălăjene, dar şi la o creştere semnificativă a numărului de căpuşe. Deşi, aparent, între ciuperci şi căpuşe nu pare să existe nicio legătură, medicii spun că cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşe au fost tocmai cei care au colindat pădurile în căutare de ciuperci. Medicii atrag atenţia asupra pericolelor la care ne expunem atât în cazul în care consumăm ciuperci otrăvite, cât şi în cazul în care ignorăm înţepătura de căpuşă.

Feriţi-vă de ciupercile otrăvitoare! Dacă au viermi, sigur sunt comestibile

Dacă sunteţi consumatori de ciuperci, trebuie să fiţi foarte atenţi ce culegeţi din pădure sau ce cumpăraţi de la piaţă ori de la colţul străzii. Este indicat să nu le consumaţi crude şi să le verificaţi înainte de a le găti.

„Ciupercile trebuie fierte întotdeauna. Un sfat mai neortodox ar fi să introduceţi o legătură de pătrunjel în apa în care le fierbeţi. Dacă în urma fierberii legătura de pătrunjel rămâne verde, atunci ciupercile sunt comestibile. Dacă legătura de pătrunjel se va înnegri, înseamnă că s-a strecurat, undeva, o ciupercă ecomestibilă şi e de preferat să le aruncaţi. Niciodată nu le consumaţi nefierte sau neprăjite. Dacă apar cele mai mici semne după consum (greţuri, vărsături, ameţeli, scaune diareice), adresaţi-vă Unităţii de Primiri Urgenţe pentru că fie este o gastroduodenită post-ingestie de ciuperci, fie dezvoltaţi o intoxicaţie cu ciuperci. Nu vă feriţi de ciupercile cu viermi. În ciupercile comestibile stă viermele, în ciupercile otrăvitoare niciodată nu veţi găsi viermi”, spune medicul Olimpia Moigrădean, coordonatorul Centrului de Permanenţă Zalău.

Renunţați la leacurile băbeşti pentru îndepărtarea căpuşelor

Un alt risc la care sunt expuşi în primul rând căutătorii de ciuperci, dar nu numai, sunt căpuşele. În cazul în care avem ghinionul de a fi înţepaţi de o căpuşă, medicii ne sfătuiesc să renunţăm la metodele băbeşti de îndepărtare a acestora şi să ne adresăm medicului. Situaţia nu este una care să necesite neaparat mersul la Urgenţe, însă este indicat să cereţi ajutorul medicului de familie sau al celor din centrele de permanenţă. „Am avut foarte multe cazuri de muşcături de căpuşă, mai ales la cei care au fost în pădure pentru a culege ciuperci. Am avut o pacientă, într-o sâmbătă seara, căreia i-am extras zece căpuşe. La nivelul Centrului de Permanenţă se efectuează extragerea căpuşelor, se administrează tratament unde este nevoie. Rugămintea mea este ca atunci când descoperiţi o căpuşă să vă adresaţi medicului de familie sau celor din centrele de permanenţă. Nu cred că este cazul, dar văd că o mulţime de persoane se adresează Unităţii de Primiri Urgenţe. Nu mai încercaţi cu tot felul de beţe de chibrit, cu capete de fosfor, cu untură sau cu ulei. Există pense speciale, lamă de bisturiu, şi le extragem fără să maltratăm căpuşa cu tot felul de soluţii. (…) Dacă în urma extragerii căpuşei, la două, trei zile, locul de înţepătură se înroşeşte, atunci e nevoie de administrare de antibiotic. Dacă observaţi că locul devine roşu şi mai fierbinte, trebuie să vă adresaţi medicului de familie. În astfel de situaţii, după două, trei săptămâni, ar fi necesar un consult la spitalul de boli infecţioase”, spune medicul primar Olimpia Moigrădean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Februarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
16 Februarie 2019
Citeşte mai mult