Joi , 21 Mai 2020

Cine nu trebuie să poarte mască

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele cu boli care nu le permit oxigenarea, angajații singuri în birou sau cei care muncesc în condiții solicitante sunt exceptaţi de la purtarea măştii, prevede un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat, miercuri, Ordinul privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi a dezinfectării obligatorii a mâinilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în perioada stării de alertă.

 

Masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei. Însă pot exista unele excepții, în funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicină muncii al unităţii sau a medicului de medicină şcolară.

Acestea se referă la angajatul aflat singur în birou sau care lucrează într-un birou unde există o distanță de minim 2 metri între salariați, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţîn la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor. Sunt exceptate și persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare; cele csre desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.); prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani", prevede documentul.

Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii ei, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.

 

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil). Ministerul Sănătății precizează că, în cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă, inclusiv în spaţiile deschise, la domiciliu.

 

De asemenea, pe durata stării de alertă instituţiile publice și companiile trebuie să asigure triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor la intrarea în sediu.

 

A.V.

 

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei