Luni , 11 Mai 2020

Cinci focare de pestă porcină

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în patru gospodării din localitatea Halmășd și într-una din Cosniciu de Jos. În aceste condiții, autoritățile au stabilit o zonă de protecție în jurul focarelor, în care au fost incluse mai multe localități din Sălaj și Bihor.

 

Cinci focare de pestă porcină africană la porci domestici au fost confirmate în patru exploatații din localitatea Halmășd, respectiv în una din localitatea Cosniciu de Jos, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj. În acest sens, au fost aprobate două planuri de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la porcul domestic.

 

Astfel, începând de săptămâna trecută a fost stabilită zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Cosniciu de Jos, cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: Ip (parțial), Cosniciu de Jos și Cosniciu de Sus și a fost stabilită o zonă de supraveghere în jurul localității Cosniciu de Jos, cu o rază de 10 km, incluzând localitățile: Ip (parțial), Marca, Porț, Marca- Hută, Fufez, Leșmir, Sumal, Camăr, Zăuan Băi, Pustă, (parțial), Bilghez, Zăual, Nușfalău, Drighiu, Aleuș, Halmășd, Cerîșa, Plopiș (parțial) din județul Sălaj și localitățile; Valea Cerului, Suplacu de Barcău și Borumblaca, din județul Bihor.

 

De asemenea, a fost stabilită zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Halmășd, cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: Halmășd și Cerîșa (parțial), iar zona de supraveghere include localitățile: Marca, Marca- Hută, Ip, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîșa (parțial), Aleuș, Făgetu, Drighiu, Bozieș (parțial), Plopiș, Iaz, Fufez, Zăuan, Nușfalău (parțial) din județul Sălaj și localitățile din județul Bihor: Socet, Hută-Voievozi, Valea Târnei, Codrișoru, Șinteu.

 

Autoritățile au transmis că orice îmbolnăvire sau mortalitate se va anunța la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, în timp ce polițiștii și jandarmii vor realiza controale pe întreg teritoriul județului și cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană la porcii domestici și mistreți, respectiv pe căile de comunicație rutieră.

 

Data estimativă a repopulării cu animale va fi stabilită în funcție de situația epidemiologică.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei