Marţi , 20 Iunie 2017

Centru pentru depozitarea lânii în Sălaj

Unul dintre cele opt centre pentru depozitarea lânii care se vor înfiinţa la noi în ţară ar putea fi localizat în judeţul Sălaj.

Crescătorii de ovine din judeţ primesc un semn îmbucurător de la autorităţile centrale. Un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii referitor la Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii prevede înfiinţarea a opt centre pentru depozitarea lânii. În cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Ovis Sălaj, preşedintele Nicolae Ţap a transmis fermierilor că va face toate demersurile pentru ca unul dintre centrele de depozitare a lânii să fie în Sălaj. Totodată, inginerul Nicole Ţap a precizat că demersul Asociaţiei este susţinut de către directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Valentin Duca. Pentru a se înscrie în programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, fermierii trebuie să facă dovada comercializării cantităţii de lână către o entitate autorizată sanitar veterinar.

Înfiinţarea centrului în judeţul nostru presupune ca fermierii să facă dovada prelucrării lânii. În acest sens, Asociaţia Ovis Sălaj şi-a anunţat intenţia de a implementa un proiect de prelucrare a lânii pentru pâslă. În acest sens, Nicolae Ţap a declarat că recent a participat la un eveniment organizat de Institutul de Agronomie din Cluj, care a avut ca tematică prelucrarea lânii.

 Înfiinţarea unui centru pentru depozitarea şi colectarea lânii în judeţul Sălaj este aşteptată cu mult interes de fermierii sălăjeni, în contextul în care, în ultimii ani, crescătorii de ovine din Sălaj au întâmpinat probleme în comercializarea lânii.

„În contextul actual, la noi în țară lâna este tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariției industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În România există câteva centre de colectare a lânii, insuficiente pentru disponibilul de lână existent, cele mai importante exportând acest produs către alte țări unde este căutat”, arată proiectul de act normativ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult