Vineri , 23 Februarie 2018

Ce a constatat Curtea de Conturi la primării:lucrări supraevaluate, impozite calculate greșit și sporuri nelegale

 În anul 2016, instituțiile publice locale verificate de Camera de Conturi Sălaj au înregistrat abateri financiar-contabile de 59,4 milioane de lei și a fost cauzat un prejudiciu de 2,8 milioane lei.

 

Potrivit Raportului Camerei de Conturi Sălaj, anul trecut au fost verificate un număr de 31 de entități publice locale la nivel de județ, urmărindu-se abaterile financiar-contabile.

În ceea ce privește cuantificarea abaterilor financiar-contabile sesizate pentru anul 2016, cea mai mare sumă identificată apare la Primăria comunei Creaca  - 10,6 milioane de lei, însă prejudiciul cauzat a fost de 39.000 de lei.  Primăria municipiului Zalău figurează cu abateri financiar-contabile de 7,8 milioane de lei, iar prejudiciul total cuantificat de inspectorii Curții de Conturi  a fost de  294.000 de lei.  Abateri în contabilitate de peste șapte milioane de lei au fost constatate la primăriile din comunele Năpradea și Vîrșolț, cu prejudicii de 95.000 de lei la Năpradea și 179.000 la Vîrșolț.

Abaterile financiar-contabile în valoare totală de 59,4 milioane lei identificate în cele 31 de entități publice locale verificate de Camera  de Conturi provin din greșeli de stabilire, înregistrare, urmărire și încasare a veniturilor proprii, din efectuarea necorespunzătoare a evaluării, inventarierii, înregistrării masei impozabile etc. De aici și suma mult mai mică în ceea ce privește prejudiciul produs, de 2,8 milioane de lei.

Camera de Conturi Sălaj spune că neregulile și abaterile constatate  au fost în mare parte din cauza disfuncționalităților ce există în organizarea și exercitarea controlului intern la nivelul entităților verificate.

 

Prejudiciu de 136.000 de lei la Consiliul Județean Sălaj

La Consiliul Județean Sălaj, inspectorii Camerei de Conturi Sălaj au constatat, pentru anul 2016, abateri financiar-contabile în cuantum de 89.000 de lei, însă și un prejudiciu de 136.000 de lei

În ceea ce privește abaterile financiar-contabile, cea mai mare parte a sumei este cauzată de Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Șimleu Silvaniei, care nu a trecut corect în contabilitate valoarea unei clădiri modernizate, de 82.000 de lei. Restul sumei de 7.000 de lei a fost o greșeală în activitatea Consiliului Județean care nu a înregistrat active fixe corporale cu valoare mai mică de 2.500 de lei.

În ceea ce privește prejudiciul adus la bugetul județului, acesta are cauze diverse. Inspectorii Camerei de Conturi Sălaj au defalcat pe sume cheltuielile nelegale. Astfel, 19.000 de lei au fost plătiți echipei de handbal HC Zalău pentru perioade anterioare contractului de finanțare, 17.000 de lei au fost plătiți pentru indemnizația de membru ATOP al președintelui Consiliului Județean, Tiberiu Marc, deși nu era legal, iar 22.000 de lei au fost folosiți pentru decontarea de bunuri și servicii care nu au legătură cu activitatea instituției.  De asemenea, Consiliul Județean a plătit 7.000 de lei pentru participarea unor funcționari la cursuri postuniversitare.

Și la investiții s-au produs prejudicii. Astfel, inspectorii sălăjeni au constatat că s-au plătit lucrări neexecutate în valoare de 30.000 de lei la reabilitarea DJ109E Cluj – Fodora – Chizeni – Rus și au fost decontate volume de lucrări mai mari decât cele executate, în sumă de 41.000 de lei, la lucrările de reparații ale DJ108 dintre Rus și Șimișna.

O altă abatere cu prejudiciu constatată la Consiliul Județean Sălaj a fost contractarea și plătirea unui serviciu de pregătire a documentației pentru un proiect de finanțare prin POR, în condițiile în care apelul respectiv de proiecte era închis din anul 2009. Mai mult, inspectorii spun că  o astfel de documentație, aproape identică, exista deja în instituție. Această abatere, precum și cea de neînregistrare în contabilitate a valorii unei clădiri reabilitate de la Centrul de Incluziune Socială din Șimleu Silvaniei, au fost remediate pe parcursul controlului Camerei de Conturi Sălaj. Pentru celelalte prejudicii constatate s-a dispus recuperarea sumelor.

 

Primăria Zalău și-a stabilit greșit impozitele

Auditul făcut la Primăria municipiului Zalău pentru anul bugetar 2016 a relevat faptul că s-au produs greșeli contabile în sumă de 7,8 milioane de lei, iar prejudiciul constatat a fost de 294.000 de lei.

În ceea ce privește abaterile financiar-contabile, acestea s-au constatat la o serie de instituții de învățământ din Zalău: 4,56 milioane de lei la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu”, unde nu au fost înregistrate în evidența contabilă terenurile și clădirile primite în administrare; 3,22 milioane de lei la Liceul Ortodox „Sf. Nicolae”, unde, la fel ca și la „Iuliu Maniu”, nu au fost înregistrate în evidența contabilă terenurile și clădirile primite în administrare; 46.000 lei la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, unde nu au fost înregistrate în documentele contabile investițiile efectuate pentru amenajarea terenului de sport. În mare parte, abaterile au fost remediate în timpul auditului Curții de conturi, pentru restul fiind dispuse măsuri de remediere.

În ceea ce privește prejudiciul la bugetul municipiului Zalău,  o mare parte a fost cauzat de stabilirea greșită a unor taxe. Cea mai mare sumă, de 294.000 de lei,  a fost cauzată de neimpozitarea corespunzătoare a clădirilor aparținând persoanelor fizice care le-au închiriat unor persoane juridice și au fost folosite în scop comercial.

O altă sumă mare de bani pe care inspectorii Camerei de Conturi Sălaj o consideră ca plată ilegală, are legătură cu echipa de fotbal FC Zalău. Potrivit raportului, Primăria Zalău a plătit echipei de fotbal 137.000 de lei, fără să se facă o analiză a nivelului de realizare a obiectivelor stabilite prin contractul pe sezonul 2015-2016, plus 72.000 de lei ca ultimă tranșă din contract, cu toate că echipa nu și-a atins obiectivele propuse.

Alt prejudiciu la bugetul orașului a fost adus de Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu”. Aici s-a plătit suma de 68.000 lei pentru servicii de operare și întreținere a centralei termice de gaz și pentru perioada din an în care centrala nu funcționează, fără ca aici să fie rețea de apă caldă.

 

Primăria Jibou stă bine

Inspectorii Camerei de Conturi Sălaj nu prea au avut de constatat nereguli în activitatea Primăriei orașului Jibou, la execuția bugetară pe anul 2016. Aici, inspectorii au semnalat doar că în cadrul programului guvernamental de construire de campusuri școlare, proiectul adjudecat de Primăria Jibou a ajuns doar la 4,18 la sută din cauza lipsei surselor de finanțare.

 

Primăria Cehu Silvaniei a plătit sporuri nelegale

Controlul Camerei de Conturi Sălaj arată că la Cehu Silvaniei s-au identificat  abateri financiar-contabile în sumă de 166.000 lei, iar prejudiciul la bugetul orașului a fost de 253.000 lei în anul 2016.

În ceea ce privește greșelile contabile semnalate, o sumă de 145.000 de lei este cauzată de supraevaluarea drepturilor câștigate în instanță de personal la Școala Gimnazială „Gyulaffy Laszlo”. De asemenea, Primăria Cehu Silvaniei a cuprins în contractul de lucrări la reabilitarea unui drum suma de 21.000 de lei, fiind considerată de inspectori mai mare decât trebuie.

În ceea ce privește prejudiciile aduse bugetului, o parte însemnată se referă la achitarea unor sporuri nelegale (de fidelitate și de dispozitiv) acordate angajaților proprii, respectiv 186.000 de lei.

Orașul Șimleu Silvaniei nu a fost printre entitățile locale controlate anul trecut de către Curtea de Conturi.

 

Reamintim că aceste controale efectuate anul trecut de către inspectorii Camerei de Conturi Sălaj au avut în vedere anul bugetar anterior, respectiv 2016. În 2016 au avut loc alegerile locale, iar în cele trei orașe controlate s-au schimbat primarii și consiliile locale. 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Fecioara
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult