Luni , 5 Noiembrie 2018

Casele de marcat cu jurnal electronic , obligatorii acum şi pentru firmele mici

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, amenință societățile care nu fac dovada că cel puţin și-au comandat noile case de marcat cu jurnal electronic  că „vor suporta rigorile legii”. Termenul de grație pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic a expirat și pentru firmele mici la 1 noiembrie 2018.

„A fost un termen de conformare, iar Fiscul, pentru a avea abordare preventivă, nu amendează pe nimeni dacă face dovada bunei credințe, că a comandat o casă de marcat, iar cei care nu pot să dovedească nici că au comandat o casă de marcat suportă rigorile legii”, a spus Eugen Teodorovici, vineri, la evenimentul Topul Național al Firmelor Private din România.

Ministrul le transmite patronilor că una din priorităţi o reprezintă combaterea evaziunii, iar aparatele fiscale stochează datele și offline, motiv pentru care ANAF va putea să le colecteze ulterior. Casele de marcat stochează offline, deci eu pot să vin să citesc datele. Așa că mai ușor, știu că se încearcă, dar nu renunțăm la această abordare, de a opri evaziunea, cât se poate, cu pași mici, și ulterior, cu pași mari începând de la anul să vedeți o schimbare radicală pe această zonă, pentru că sunt foarte mulți bani în această zonă, care trebuie aduși în economie”, spune  ministrul de Finanțe.

Pe de altă parte, ministrul consideră că ar fi trebuit ca statul să cumpere noile aparate fiscale și să le fi distribuit apoi firmelor.

„Ideal ar fi fost ca statul, când face astfel de lucruri, să cumpere case de marcat , spunea care sunt softurile agreate, cine e autorizat, cumpăra numărul de case, le distribuiam în piață și într-un an de zile oamenii își achita lună de lună costul acelor case și era închisă discuția. Dar măcar statul să învețe din greșeli pe viitor, câdn are astfel de idei să se gândească și la efectele în lanț. Dar trebuie să închdem această discuție cu casele de marcat” - a afirmat Eugen Teodorovici.

De  la 1 septembrie 2018, contribuabilii mari și mijlocii sunt obligați să schimbe casele de marcat cu rolă jurnal cu aparate cu jurnal electrinic, iar de la 1 noiembrie obligația a intrat în vigoare și pentru contribuabilii mici.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
18 Aprilie 2019
Citeşte mai mult